Zwembad Ruurlo

Leden van de raad,

Enkele dagen geleden werd ik onaangenaam verrast door het bericht dat de gemeente voornemens is een nieuwe sporthal te bouwen naast het zwembad De Meene. Dit bericht bereikte mij via overburen die daaromtrent een brief van gemeentewege hadden ontvangen, dit omdat deze hal achter hun woningen staat gepland. Inmiddels is mij gebleken, dat de bewoners aan de westzijde van de straten Braam en Vlierbes door u zijn geïnformeerd maar de bewoners aan de andere kant van deze straten niet. Dit is een ernstige tekortkoming, omdat de overlast een ieder in deze straten gaat raken. Want het gaat hier om een pijnlijk zichtbare mastodont van zo’n 70 meter lang en 10 meter hoog. Voor de sociale veiligheid zullen daarbij flinke lantaarnpalen geplaatst moeten worden die ‘s avonds voor veel lichtoverlast zullen zorgen. Dit wordt dan nog versterkt door aan- en afrijdend verkeer.

Een unieke woonplek dreigt verpest te worden. Mensen hebben ooit bewust voor deze omgeving gekozen omdat deze zich aan de groene rand van het dorp bevindt. Maar kijk eens iets verder naar al die mensen die aan toegangsstraat de Wiersseweg wonen. Door de vele verkeersbewegingen is het hier ’s avonds met de rust gedaan. En kijk nog eens iets verder en dan naar de Willibrordusschool. De huidige sporthal is daar letterlijk om de hoek, maar de nieuwe plek voldoet noch aan de afstandsnorm noch aan de verkeersveiligheid.

Toch is de directe aanleiding voor de gemeentelijke plannen uiterst positief. Want een nieuwe, grotere sporthal is hard nodig, omdat de huidige hal verouderd en te klein is. Hier is een groot compliment op z’n plaats aan het college van B & W. Hopelijk stemt uw raad dan ook in met het gevraagde krediet van € 8 miljoen. Alleen is dit bedrag absoluut niet toereikend. In de eerste plaats doordat er een nieuwe toegangsweg moet komen. De aanleg daarvan is één ding, maar de grondverwerving kan erg frustrerend zijn als ik de geluiden uit de buurt hoor. En dan moet ook het bestemmingsplan gewijzigd worden. Daar durf ik wel een lange lijdensweg te voorspellen die voor de gemeente vooral financiële pijn en veel extra ambtelijke inzet zal betekenen. Voor de burgers gaat dit nog een stap verder: niet alleen juridische kosten, maar vooral de frustratie van een langjarige gerechtelijke confrontatie met de eigen gemeentelijke overheid. Tegen dat laatste biedt een planschadevergoeding totaal geen genoegdoening. Wat heb je aan een tegemoetkoming van een paar duizend euro in het ene geval tot een uitkering van vele duizenden euro’s bij andere woningen, als je huidige grote woongenot dramatisch afneemt. Rust, ruimte en groen krijg je daarvoor niet meer terug. En de gemeente Berkelland zal dit veel geld gaan kosten.

Wanneer je al die ter inzage gelegde stukken bestudeert, dan gaan niet alleen bovenstaande bezwaren opvallen. Procedureel is het zonder meer opzienbarend dat het college in 2019 ineens een reuzendraai maakt. In het voorjaar wordt de voorkeur uitgesproken voor een plek aan de Nieuweweg. Een centrale locatie, dus een prima keuze. Maar in de zomer van dat jaar is de voorkeur ineens verschoven naar rand van ons dorp, naar De Meene. Een onderbouwing ontbreekt echter…..

Ronduit schokkend is het misbruiken van de naam van de plaatselijke Kerngroep die vanuit onderwijs en sport drie jaar lang (!) heeft meegedacht over de sporthalplannen. Men heeft ettelijke malen geprobeerd tot een bredere keuze te komen, maar hier is niet op ingegaan. Toch lijkt het in de stukken alsof de keuze van het college ook door de Kerngroep wordt gedragen. Inmiddels heeft de voorzitter van de Kerngroep een oproep aan uw raad gedaan wel het gevraagde krediet te verlenen, maar de locatiekeuze aan een nader onderzoek te onderwerpen. Een wijs advies!

Bij zo’n nader onderzoek is het ook goed nog eens naar de huidige locatie aan de Fürstenauerstraat te kijken. De centrale ligging hiervan is ideaal. Maar de plek is te klein voor een grotere sporthal. Uit de diverse gesprekken die ik de afgelopen dagen over dit onderwerp heb gevoerd kwam evenwel een geweldig alternatief naar voren. Wanneer namelijk de brandweergarage bij de planvorming wordt betrokken door deze naar het industrieterrein te verplaatsen, ontstaat een grotere kavel die wel voldoende ruimte biedt.

Natuurlijk kost een verplaatsing van de brandweergarage geld. Maar de kosten van een bestemmingsplanwijziging, van nieuwe infrastructuur, van planschadevergoedingen zullen eveneens substantieel zijn. En de aantasting van woongenot voor de bewoners van Wiersseweg, Vlierbes en Braam valt niet in geld uit te drukken net zoals de grote nadelen die De Meene betekent voor de Willibrordusschool.

Daarom roep ik u tot slot op tot een bredere locatiekeuze te besluiten, waarbij ook aandacht wordt besteed aan het idee dat in de Ruurlose gemeenschap is ontstaan ten aanzien van de Fürstenauerstraat. Een klein nadeel is natuurlijk dat tijdens de bouw tijdelijk ruimtetekorten ontstaan. Dit tijdelijke nadeel weegt echter absoluut niet op tegen het grote voordeel dat er de komende 40 jaar weer op een centrale plek in Ruurlo gesport kan worden.


Met vriendelijke groet,
Jan Zappeij
Vlierbes 20
7261 HL Ruurlo