Bas Bernauer en Rudi Goldewijk van Stichting Zwembd Ruurlo. Foto: Richard Stegers
Bas Bernauer en Rudi Goldewijk van Stichting Zwembd Ruurlo. Foto: Richard Stegers

Gemeente wil nieuwe sporthal bij zwembad in Ruurlo

‘Combinatie biedt beslist voordelen’

Door Richard Stegers

RUURLO - Het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Berkelland wil 8 miljoen euro beschikbaar stellen voor een nieuwe sporthal bij zwembad De Meene in Ruurlo. De gemeenteraad beslist op 19 januari over het voorstel. Stichting Zwembad Ruurlo, verantwoordelijk voor het beheer van de sporthal, staat positief tegenover het plan.

De komst van een nieuwe sporthal in Ruurlo houdt de gemoederen al jaren bezig. De huidige sporthal Rikkenhage en gymzaal zijn sterk verouderd en hard aan vervanging toe. Zo voldoen de hal en gymzaal niet meer aan de sporteisen en is ook de brandveiligheid in het geding. “De technische levensduur is ten einde, zo eerlijk moet je zijn. Het is echt behelpen. Zie het als een fietsband die je moet blijven plakken. Er moest wat gebeuren”, vertellen Bas Bernauer en Rudi Goldewijk van Stichting Zwembad Ruurlo. Bernauer is vicevoorzitter en Goldewijk fungeert als bestuurslid technische zaken. Ze zijn blij dat het college van B&W heeft doorgepakt.

“Een werkgroep bestaande uit de huidige gebruikers waren betrokken bij het plan. Iedereen heeft zijn zegje kunnen doen. Dat zorgt ervoor dat het voorgenomen besluit breed gedragen wordt. De nieuwe sporthal wordt een aanwinst voor Ruurlo, een voorziening waar de verenigingen en scholen tientallen jaren de vruchten van gaan plukken.”

Voldoende ruimte
De nieuwe toekomstbestendige sporthal vervangt de sporthal aan de Fürstenauerstraat en de gymzaal in de Schoolstraat. Verbouw was geen optie en nieuwbouw op de huidige locatie was eveneens problematisch gezien het gebrek aan ruimte. De sporthal wordt immers groter om nu wel aan de sporteisen te voldoen. De nieuwbouw krijgt vier zaaldelen en moet gerealiseerd worden op De Meene bij het zwembad in Ruurlo. “Dat juichen we toe. Er is op De Meene voldoende ruimte. De grond is van de Stichting Zwembad Ruurlo. Daar zal dus een constructie voor gevonden moeten worden. Maar er zal vast een goede oplossing komen. De combinatie met het zwembad biedt beslist voordelen.”

Het zwem- en sportseizoen lopen in elkaar over met een kleine overlap. Het personeel kan over en weer worden ingezet, er is genoeg parkeergelegenheid en de warmtepomp van het zwembad kan efficiënter worden ingezet. “De warmtepomp draait nu meestal maar twee maanden. Met de komst van een sporthal kun je de installatie veel beter benutten.”

Eén bouwblok functioneel
Waar de sporthal precies gaat komen, is in dit stadium nog niet bekend. Als de gemeenteraad akkoord gaat, worden de plannen verder uitgewerkt. Hier zal de buurt en de werkgroep bij worden betrokken. Maar het ligt voor de hand om de sporthal tegen de accommodatie van het zwembad aan te bouwen, verwachten de bestuursleden.

“Eén bouwblok zou natuurlijk heel functioneel zijn. Dan zou één entree ontstaan en kun je volstaan met een gezamenlijke keuken en gezamenlijke kleedkamers. Je ziet dat bijvoorbeeld ook in Borculo, Neede en Varsseveld.”

Als de gemeenteraad het voorstel van het college van B&W omarmt, komt het plan in een volgende fase. Daarna kunnen de ruimtelijke procedures worden opgestart. Het streven is dat nog in 2021 de eerste schop de grond ingaat. De nieuwe sporthal zou dan in 2022 in gebruik kunnen worden genomen.