Windturbines. Foto: PR

Windturbines. Foto: PR

'Windclub BAWE schendt
afspraken'

BERKELLAND - De plannen voor de bouw van vijf windturbines van 250 meter hoog bij de Avinkstuw, tussen Neede en Haarlo, zijn inmiddels genoegzaam bekend. Evenals de weerstand die dat oproept bij veel omwonenden op kleine en grotere afstand. Omdat initiatiefnemer BAWE zich niet aan de procedureafspraken lijkt te houden slaan inwoners rond Haarlo nu alarm bij de gemeente.

Door Rob Stevens

De omwonenden hebben de gemeente Berkelland een brief gestuurd met titel “Noodkreet: BAWE gaat door!!” De organisatie Burgerwindcoöperatie Achterhoekse Wind Energie is namelijk met belanghebbenden en andere betrokkenen in gesprek over het windturbineproject en houdt zich volgens verontruste inwoners daarmee niet aan een eerder gemaakte afspraak. Die afspraak behelsde af te zien van verdere acties zolang de raad zich niet heeft uitgesproken over de herijking van het RODE-rapport. In dat rapport staat omschreven wat in Berkelland op het gebied van de ontwikkeling van duurzame energieontwikkeling mogelijk is, onder welke voorwaarden en op welke locaties precies.
Erik Slotboom van D66 bracht de brief met de noodkreet in de raad ter sprake tijdens het vragenhalfuurtje. Hij vindt dat de BAWE de initiatieffase van het project oprekt en in feite al bezig is met de daarop volgende participatiefase. Terwijl de organisatie juist te kennen is gegeven daarmee te wachten tot de het RODE-rapport is besproken in de raad. Dat gebeurt het eerste kwartaal van komend jaar. Participatie en draagvlak zijn belangrijke aandachtspunten voor grootschalige duurzame-energie-projecten in het RODE-rapport. De noodkreet wijst niet bepaald op het creëren van draagvlak. Slotboom wilde weten wat verantwoordelijk wethouder Gerjan Teselink van de handelwijze van de BAWE vindt.
Teselink was daar in zijn antwoord duidelijk over: hij is het niet eens met de acties van de BAWE. Hij had de dag ervoor nog een gesprek gehad met de organisatie. Teselink: Ik heb hen gezegd de discussie met de raad af te wachten. Maar ik kan hen gesprekken niet verbieden. Wel ontraden, en dat heb ik ook gedaan. De raad krijgt van mij een overzicht van de gevoerde gesprekken en inzicht wat er globaal besproken is.”
Slotboom en ook de overige fracties zijn content met het antwoord van de wethouder. Hij hoopt met deze informatie de onrust van inwoners wat weg te kunnen nemen.