Johan Meulman bij de struweelhaag. Foto: Rob Stevens
Johan Meulman bij de struweelhaag. Foto: Rob Stevens

Wat gebeurt daar in het struweel?

HAARLO - Stichting Landschapsbeheer Gelderland zet zich in voor behoud van het cultuurlandschap. De stichting heeft evenwel geen eigen terreinen in bezit en is dus afhankelijk van de medewerking van een gemeente, de provincie, de agrariër of particuliere grondeigenaar. Er gaan veel coulissen in het Achterhoekse landschap verloren. Maar soms worden er ook nieuwe aangelegd, zoals vorige week in Haarlo.

Door Rob Stevens

Johan Meulman uit Haarlo heeft twee jaar geleden een hectare bosgrond aangekocht aan de Waterhoekdijk in het buitengebied van Haarlo. Hij heeft zo zijn eigen ideeën hoe dat bos er uit moet zien. En is dus in zijn vrije tijd veel in het bos te vinden. Donderdag plantte hij er een struweelhaag met zo’n honderd kleine boompjes en struikachtigen.

Meulman: “Dit is een broekbos, dat betekent dat er vooral bomen groeien die ervan houden met hun voeten in het water te staan. Een bos met veel elzen, berken en wat eiken. Sommige elzen zet ik af zodat er een stobbe ontstaat die vanzelf weer uitloopt. Ik heb onlangs zelf een grote uilenkast gemaakt van eikenhout en in het bos opgehangen. Maar hier in de buurt hangen nog twee van die kasten. Uilen hebben hier dus geen last van woningnood. Maar ik heb de tijd en een kast van deze kwaliteit gaat wel even mee.”

Meulman is iemand die het typisch Achterhoekse coulisselandschap aan het hart gaat. Hij wil daar zelf ook wel zijn steentje aan bijdragen. Daarvoor zocht hij contact met de Stichting Landschapsbeheer Gelderland voor wat advies. Hij kocht er een groot aantal esdoorns, meidoorns, sleedoorns en hondsroos om een struweel aan te leggen aan de rand van zijn perceel. De hoeveelheid werk die daar aan vast zat viel hem mee. Al met al was het één dag werk met familie en wat vrienden om een dubbele struweelhaag in te planten.

Een struweelhaag is een lijnvormig landschapselement met een aaneengesloten opgaande begroeiing van inheemse, overwegend doornachtige, struiken, die vrij uit mogen groeien. Een ideale biotoop voor vogels. Goed voor Haarlo en de Achterhoek.