Dit jaar geen overvolle Dorpskerk tijdens de Kerstdagen. Hopelijk zit de kerk komend jaar wel weer vol, net als in de afgelopen jaren. Foto: PR
Dit jaar geen overvolle Dorpskerk tijdens de Kerstdagen. Hopelijk zit de kerk komend jaar wel weer vol, net als in de afgelopen jaren. Foto: PR

Dorpskerk tijdens lockdown toch op slot

RUURLO – De Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem volgt het advies van de landelijke kerken en ziet tijdens de lockdown af van kerkdiensten met fysiek aanwezige kerkgangers, ook al zijn het er maar dertig. Wel worden er elke zondag en op de feestdagen in de komende weken diensten uitgezonden via kerkdienstgemist.nl.

“Wij hadden het zo graag anders gewild, dat blijkt wel uit de berichtgeving in Achterhoek Nieuws van vorige week”, zegt Joke Cornelissen, voorzitter (a.i.) van de Protestantse Gemeente.

“Het is helaas niet anders. Wij kregen het dringend advies om onze kerkdiensten uitsluitend online te verzorgen. Dan heb je eigenlijk geen keus. De gezondheid van ons allen is nu onze eerste zorg. Die dienen we niet door in de kerk samen te komen, zelfs niet met slechts dertig bezoekers die keurig over de kerk zijn verdeeld. Gelukkig hebben we uit de eerste coronagolf ervaring met online ‘kerkdiensten zonder kerkgangers’. We hebben een ingewerkt team. Er zijn dus wel kerkdiensten, maar daarbij zijn alleen aanwezig wie de dienst moeten verzorgen, zoals de dominee, organist, koster en uitzendtechnicus.”

Voorlopig kan tot en met zondag 17 januari elke zondagmorgen om 10.00 uur een kerkdienst via www.kerkdienstgemist.nl worden bijgewoond.

Dat geldt ook voor de kerkdiensten op Kerstavond (22.00 uur), Kerstmorgen (10.00 uur), Oudejaarsdag (korte versperdienst om 16.30 uur) en Nieuwjaarsmorgen (10.30 uur).