April: Annie Schurink is blij om weer thuis te zijn. Foto: eigen foto

April: Annie Schurink is blij om weer thuis te zijn. Foto: eigen foto

April Eind maart en begin april was het 75 jaar geleden dat de Achterhoek werd bevrijd. Alle bijzondere activiteiten rond het vieren van 75 jaar Vrede en Vrijheid worden afgelast. Kransleggingen gaan wel door, maar zonder publiek.

De speeltuin in Beltrum wint 10.000 euro met een actie van ING.

Mensen bedenken allerlei manieren om elkaar toch te feliciteren met feestelijke momenten. Bijzondere initiatieven zien het levenslicht om elkaar te helpen. Oud-papierinzamelaars van verenigingen bedenken een drive through of andere oplossing om toch papier te kunnen inzamelen. Een voordeel voor de clubs: hun inkomsten blijven bestaan, maar ook voor de inwoner, die zo nog steeds zijn oud papier kwijt kan voor recycling.

Steeds meer en grotere evenementen worden afgelast; zo is Reurpop verschoven naar volgend jaar. Ook de Farm & Country Fair is afgelast, net als de Zwarte Cross.

In de regio is men ervan overtuigd dat diverse dode lammeren ten prooi gevallen zijn aan de oprukkende wolf.

Wendy van Dijk komt met haar programma Hart in Aktie voor opnamen naar Bernarda Meulenveld in Ruurlo. Zij wordt verrast met een nieuwe naaimachine.

Politieman Cor Kleykamp, alom bekend in de regio, hangt de politiepet aan de wilgen.

Koningsdag gaat voorbij zonder feestelijkheden, maar op diverse plekken wordt toch – op ruime afstand van elkaar, maar toch een beetje ‘gezamenlijk’ – het glas geheven op de verjaardag van de koning.

Vijftien Berkellanders krijgen een Koninklijke Onderscheiding ter gelegenheid van de lintjesregen. De uitreiking ervan mag nog niet, maar de gedecoreerden worden wel allemaal door burgemeester Joost van Oostrum op de hoogte gebracht.

Mei
Ook de herdenking van 4 mei gebeurt zonder publiek. Bevrijdingsdag is wel weliswaar een vrije dag voor heel veel mensen, maar van feestelijkheden is geen sprake.

Borculo heeft z’n eigen stadsapp.

De jeugd mag weer voetballen; volwassenen mogen helaas nog niet voetballen en trainen.

Basisscholen zijn klaar voor de herstart. Ouders worden zoveel mogelijk geweerd uit de school, en ook juf en meester houden afstand van de kinderen.

Een indrukwekkend verhaal van een patiënte die een besmetting met corona ternauwernood overleefde, en nu langzaam herstelt.

In het Streekziekenhuis Koningin Beatrix wordt hard gewerkt om de coronacrisis en alle daarmee samenhangende werkzaamheden zo goed mogelijk de baas te worden. Daarnaast is er veel te doen over de wens van velen in de Oost-Achterhoek om het fusieproces met het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem te stoppen, en over te gaan tot defusie en twee zelfstandige en gelijkwaardige ziekenhuizen: eentje in Doetinchem en eentje in Winterswijk.

Hooked maakt een muzikale bevrijdingstoer langs verzorgingshuizen in de Achterhoek.Nu het weer mooier wordt en mensen in verzorgingshuizen nog steeds geen of weinig bezoek mogen ontvangen, ontstaan overal initiatieven om hen toch wat vrolijkheid te bezorgen.

Met gymoefeningen op het terras, maar ook met muzikale of theatervoorstellingen buiten bij verzorgingshuizen of woonzorglocaties. Voorzichtig komen de berichtjes binnen: bibliotheek weer open, zwembad weer open, museum weer open – op afspraak. Doorgang van andere evenementen, zoals Festunique in Beltrum, of de Septemberfeesten in Ruurlo en omgeving, is nog hoogst onzeker en afhankelijk van de regels per 1 september ten aanzien van afstand. Organisatoren weten niet of en hoe zij de afstandsregel kunnen handhaven.

Juni
Open tuinen: met de komst van het zomerseizoen worden tuinen weer opengesteld voor publiek, waar bij bezoekers wel uitdrukkelijk worden verzocht de coronaregels in acht te nemen.

Sommige exposities rond 75 jaar Bevrijding die al eind maart zouden plaatsvinden, worden alsnog opengesteld, op afspraak en altijd met inachtneming van de coronaregels en het maximum aantal bezoekers.

Kerkdiensten mogen weer – met een beperkt aantal bezoekers. Ook in de Dorpskerk in Ruurlo zijn weer diensten, maar sinds het begin van de crisis zetten kerken ook sterk in op livestreams van kerkdiensten, zodat wie niet naar de kerk kan of wil komen, toch de kerkdienst kan volgen.

Nu ‘gewone’ avondvierdaagses niet doorgaan, wordt er op allerlei plekken op alternatieve wijze gewandeld. Met natuurlijk wel de ‘intocht’ met de beloning in de vorm van medailles en snoep.

Tot vreugde van de vrijwilligers kunnen de berkelzompen weer ingezet worden voor vaartochten. Met minder gasten aan boord, maar varen kan in elk geval weer.

Nu Reurpop niet door kan gaan, wordt er online een ReurPubQuiz gehouden.

Op De Wildbaan verrijst straks Campus de Wildbaan, onderkomen voor de Borculose afdeling van het Staring College.Groep 8 van

De Tormijnschool kon toch op kamp, dankzij inzet van leerkrachten en ouders.

De verhuizing van de bewoners van de Bundeling – door corona uitgesteld – kan eindelijk plaatsvinden. Nog steeds onder strenge veiligheidsvoorwaarden, maar verhuizen kan.

De plannen om in de buurt van de Avinkstuw vijf grote windturbines te plaatsen leveren veel protesten op.

Tandarts Ton Kokkeler uit Beltrum en Eibergen stopt met zijn praktijk.

De gemeente Berkelland moet flink bezuinigen. Gebeurt dat niet, dan leidt het op termijn tot een kort van zo’n 9,5 miljoen euro.

April: Wendy van Dijk met Hart in Aktie op bezoek in Ruurlo. Foto: Iris Meulenveld
April: De mensen die een Koninklijke Onderscheiding krijgen in Berkelland. Foto: Gemeente Berkelland
April/mei: Overal sobere herdenkingen van de Bevrijding en van de gevallenen, zonder publiek. Foto: Jan Hendriksen
Juni: Protesten tegen de windmolens bij de Avinstuw.Foto: Rob Stevens
Mei/juni: Veel oplossingen worden bedacht om zaken veilig te laten doorgaan. Foto: Jan Hendriksen
Juni: Nikki, Stan en René bezig met hun alternatieve Avondvierdaagse. Foto: Dick Lammers
Juni: Scholen zijn blij de leerlingen weer op school te zien. Foto: Rob Stevens
Juni: Wethouder Maikel van der Neut en bestuurder Carlien van der Krist op Campus De Wildbaan. Foto: Rob Stevens