Geen volle kerk op Kerstavond. Meer dan dertig kerkgangers mag niet. Via www.kerkdienstgemist.nl kan echter iedereen de kerkdienst volgen, ook op Kerstmorgen. Foto: Louis Swart

Geen volle kerk op Kerstavond. Meer dan dertig kerkgangers mag niet. Via www.kerkdienstgemist.nl kan echter iedereen de kerkdienst volgen, ook op Kerstmorgen. Foto: Louis Swart

Ook met de lockdown gaan de deuren van de Dorpskerk niet dicht

RUURLO – In de weken vóór Kerst is het altijd druk in de kerken. Maar dit jaar is alles anders. Geen overvolle Dorpskerk op Kerstavond en Eerste Kerstdag, geen kerstconcerten en geen open kerk tijdens de Reurlse Winterdag, want die gaat niet door dit jaar. De door het kabinet afgekondigde lockdown leidt bijna tot gesloten kerkdeuren. Maar gelukkig niet helemaal. Kerkdiensten mogen nog wel, de deuren gaan op Kerstavond en Kerstmorgen open, maar met dertig bezoekers is de kerk dan wel ‘vol’.

“Advent en Kerst dreigen onder te sneeuwen in discussies over hoeveel mensen mogen aanschuiven aan de kerstdis en of we nog bij elkaar op bezoek (mogen) gaan. Voor de kerken is het Kerstfeest echter vóór alles het feest van de geboorte van het kindje Jezus“, zegt Joke van der Linden, scriba van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem. “Dit feest willen we vieren, ook dit jaar, maar het wordt ons niet makkelijk gemaakt. Op zaterdag 19 december zou er een open kerk zijn. Het programma was helemaal rond met veel muziek en leuke activiteiten binnen en buien de Dorpskerk. We laten het draaiboek maar liggen tot Kerst 2021”.

Kerstspeurneuzentocht
De Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem heeft in samenwerking met de Ruurlose Ondernemers Vereniging (ROV) voor alle kinderen uit het dorp een kerstspeurtocht uitgezet. Deze kan gelukkig wel doorgaan, omdat de speurtocht zich geheel in de open lucht afspeelt. Het is een mooie activiteit voor twee personen, helemaal binnen de nieuwe regels. De jeugd die niet naar school kan, heeft nu extra tijd om op zoek te gaan naar de oplossing van de puzzel.

In 30 etalages hangen tekeningen uit het kerstverhaal die ook te zien zijn als de winkels zijn gesloten. Er staat op iedere tekening een cijfer en een letter. Schrijf op het deelnameformulier achter de cijfers de letters die erbij horen. Aan het eind lees je een wens. De deelnameformulieren zijn verspreid als bijlage bij de nieuwsbrief van de basisscholen in Ruurlo. Wie nog geen formulier heeft kan dit samen met een kleurplaat downloaden van www.pknruurlobarchem.nl. De tekeningen hangen zeker tot en met 19 december in de etalages, misschien daarna ook nog wel.

Kerkdiensten
Op kerstavond donderdag 24 december en op kerstmorgen is er geen traditionele kerkdienst in een overvolle Dorpskerk. De kerkdiensten gaan echter wel door. Helaas met niet meer dan dertig kerkgangers. Wie hoopt bij die dertig te mogen zijn, wordt aangeraden zich tijdig (twee dagen voorafgaand aan de dienst tot 18.00 uur) voor deze diensten aan te melden via aanmelden@pknruurlobarchem.nl of telefonisch via 0573 461271. Men krijgt tijdig te horen of men tot de gelukkigen hoort die welkom zijn.

Joke: “Vol is vol, hoe jammer dat ook is. Gelukkig kan iedereen die kerkdiensten met beeld en geluid via www.kerkdienstgemist.nl ook thuis op de computer, tablet of telefoon bijwonen. Sinds het begin van de coronacrisis is elke zondagmorgen het aantal kerkgangers dat thuis de dienst op beeldscherm volgt vele malen groter dan die dertig die in de kerk zitten. Die online diensten zouden wel eens een blijvertje kunnen worden waardoor men ook na corona op een heel laagdrempelige manier de zondagse kerkdienst kan blijven bijwonen.”