Peter Nieuwenhuis (l) met de vlag van de Heerlijkheid Borculo en Ridder van Gelre Bas Steman met de vlag van de hertog van Gelre. Foto: Rob Weeber
Peter Nieuwenhuis (l) met de vlag van de Heerlijkheid Borculo en Ridder van Gelre Bas Steman met de vlag van de hertog van Gelre. Foto: Rob Weeber

Strijders voor het echte verhaal over de historie van Gelre

BORCULO - De vierdelige documentaire van de Stichting ‘Borculo, beleef de Berkelstad’ over de geschiedenis van de Stad Borculo en het gebied Heerlijkheid Borculo nadert de voltooiing. Na drie jaar en 500 uur filmen, rest nog een stukje eindmontage en een geschikte, coronavrije presentatiedatum.

Door Rob Weeber

Woensdag was Ridder van Gelre Bas Steman, bekend van de gelijknamige tv-serie bij Omroep Gelderland, te gast bij de kelders van het voormalige kasteel ’t Hof van de Heerlijk Borculo. Hem werd door Nieuwenhuis een tweetal scènes getoond uit de documentaire.

Nieuwenhuis is al jaren bezig met het uitdragen en vertellen van de geschiedenis van de stad Borculo en de Heerlijkheid Borculo, het autonome gebied dat al in de 11e eeuw genoemd werd en oorspronkelijk onder het bisdom Münster ressorteerde. Het was een ‘vrije enclave’ waar sinds de 80-jarige oorlog misschien wel meer gevochten dan gefeest werd. Uiteindelijk maakten de Fransen een eind aan het bestaan van de Heerlijkheid. Twee eeuwen daarvoor had de bisschop van Münster al bakzeil gehaald wat betreft zijn aanspraak op het gebied. Het toenmalige Hof van Gelderland wees het gebied in 1615 aan graaf Joost van Limburg Stirum toe. Borculo werd een Zutphens leen en behoorde toe aan Gelre.

Ook de Ridders van Gelre zijn begaan met de geschiedenis van Gelderland. Samen met architecten en historici maken zij het verhaal van de Gelderse geschiedenis vanaf de prehistorie tot heden. Wie met Steman spreekt, een van de twee Ridders van Gelre, hoort volgens hem het echte verhaal over de geschiedenis van het hertogdom Gelre (1339 -1581). Het hertogdom omvatte destijds de huidige provincie Gelderland, het noorden van de huidige provincie Limburg en een stukje van Duitsland. Net zoals de Heerlijkheid Borculo was het hertogdom Gelre ook een onafhankelijk gebied, maar het werd uiteindelijk een gewest van de Verenigde Provinciën.

De slag om Grolle tijdens de 80-jarige oorlog bijvoorbeeld was volgens Steman geen ontzetting van de Spanjaarden, maar een verovering, een onderwerping door het Staatse leger onder leiding van de prinsen Frederik Hendrik en Maurits. Alleen al uit geloofsoogpunt zaten de inwoners van Groenlo niet te wachten op de protestante Hollanders.

De vierdelige documentaire laat 600 jaar geschiedenis zien van de geschiedenis van de stad Borculo en de Heerlijkheid Borculo. De bedoeling is dat de documentaire in het voorjaar van 2021 in zaal Peters wordt vertoond. Hij is ook te koop, via een link per e-mail of op een DVD-USB-stick, via: p.nieuwenhuis3@kpnplanet.nl.