Met Berkelland Lokaal naar
Achterhoek-breed?

BERKELLAND - Vrijwel alle gemeenten hebben een lokale omroep. Het Commissariaat van de Media verleent per gemeente een zendtijdvergunning voor vijf jaar voor een lokale publieke media-instelling. Berkelland heeft tot maart 2021 een contract lopen met Regionaal Media Centrum Oost Nederland. De vraag is nu aan de orde wie de komende vijf jaar die taak op zich gaat nemen. De raad beslist daarover.

Door Rob Stevens

Het college geeft de raad het advies de vergunning te verlenen aan de Stichting Berkelland Lokaal. Een switch van aanbieder dus. Portefeuillehouder Joost van Oostrum verwoordt de mening van het college dat de Stichting Berkelland Lokaal kwalitatief betere programma’s zal verzorgen dan Regionaal Media Centrum Oost Nederland. Stichting Berkelland Lokaal zoekt namelijk de samenwerking met nieuwsuitberkelland.nl. Het college denkt dat dat tot betere programma's leidt die lokaal, cultuur en maatschappelijk van betekenis zijn. Stichting Berkelland Lokaal werkt ook nauw samen met REGI08. De professionele apparatuur en bemensing van REGI08 zou tot een verbetering van de inhoudelijke en technische kwaliteit van de programma’s leiden. Op de website van nieuwsuitberkelland.nl is te lezen dat het bestuur van Berkelland Lokaal bestaat uit Bas te Velthuis en Mans Koster. Beiden willen met dit initiatief de lokale journalistiek in Berkelland weer een gezicht geven. De samenwerking met nieuwsuitberkelland.nl en REGI08 geeft volgens het college op termijn betere garanties geven voor de totstandkoming van een regionale omroep. Dat zijn argumenten waar de landelijke overheid belang aan hecht.

De overheid wil dat we in Nederland terug gaan van ongeveer 275 lokale omroepen naar zo’n tachtig. Het landelijke beeld is volgens de gemeente dat er voor de Achterhoek op termijn één streekomroep moet komen. In Achterhoeks verband wil men ook versterking van de journalistieke kwaliteit en verbetering van berichtgeving. In Berkelland en Oost-Gelre lopen de zendvergunningen in 2021 af. Voor Berkelland zijn er twee aanvragers, in Oost Gelre één. Gemeenten hebben een zorgplicht voor de omroep in hun gemeente. In de Berkellandse begroting is € 23.000 opgenomen voor bekostiging van de lokale omroep. Omgerekend per huishouden is dat een bijdrage van € 1,34. In de perspectiefnota 2021 is hiervoor de komende drie jaar € 30.000 in de begroting opgenomen.

Luister- en kijkdichtheid
Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek meldt dat dat in 2014 voor het laatst werd onderzocht. Ruim 20 procent van de Nederlanders zag minstens eens per week de lokale tv, 12 procent luisterde wel eens naar de lokale radio. Het weekbereik van de website lag op 14 procent. In 2019 liet deze organisatie opnieuw onderzoek doen. Deze keer niet in heel Nederland maar bij een selectie van zes streekomroepen. Het weekbereik van deze topgroep lag toen voor elk platform lager dan het landelijk gemiddelde in 2014: 15 procent voor de tv, 11 procent voor de radio en 6 procent voor de website.

Vorige week was in het Achterhoek Nieuws te lezen dat lokale omroepen de handen ineen slaan voor het creëren van de Oost-Achterhoekse omroep. In feite de fusie van een aantal lokale omroepen. Als reactie op het verzoek van de gezamenlijke Achterhoekse gemeenten om één streekomroep te realiseren. De hele Achterhoek is volgend hen te groot om als een geheel te bedienen. De vraag is hoe de Achterhoek verdeeld gaat worden over het medialandschap. En hoe op termijn de bestuurlijke druk er uit gaat zien wat betreft het aantal te verlenen zendvergunningen in de Achterhoek.