Afstand houden, beschermende kleding aan, dus zegt W.: "De begeleiders zien er uit als smurfen. Dat is grappig maar ook een beetje eng." Foto: PR

Afstand houden, beschermende kleding aan, dus zegt W.: "De begeleiders zien er uit als smurfen. Dat is grappig maar ook een beetje eng." Foto: PR

Begeleiders De Berkelhof lopen mee voor 3FM Serious Request

HAARLO - Begeleiders van Stichting De Berkelhof lopen mee voor de landelijke inzamelingsactie van 3FM Serious Request.

De kleinschalige zorginstelling De Berkelhof is flink getroffen door corona. Om deze moeilijke periode achter zich te laten en om te zetten naar iets positiefs gaan zes medewerkers op dinsdag 22 december een rondje Haarlo – Neede – Eibergen (15 km) lopen. Naast de doelstelling van de 3FM Series Request-actie hebben de lopers nog een motivatie. Met deze wandeling vragen zij namelijk ook om aandacht voor de gevolgen van corona voor de verstandelijk beperkte medeburgers én voor alle zorgcollega’s die ondanks alle risico’s er toch maar staan. Samen 90 kilometer lopen om hier aandacht voor te vragen vinden zij een kleine moeite.

Helaas kreeg De Berkelhof gedurende dit jaar te maken met meerdere besmettingen en moest de dagbesteding noodgedwongen enkele keren sluiten om verspreiding van corona te voorkomen. Het wegvallen van structuur en contacten had een enorme impact op de deelnemers met een verstandelijke beperking. Mantelzorgers werden er mee geconfronteerd dat ze quarantaine moesten organiseren en de verspreiding van en naar andere instellingen via de dagbesteding was en is een enorm risico. Hier bovenop was er onlangs nog een grote uitbraak op De Berkelhof. Meerdere bewoners en medewerkers werden flink ziek. Alles moest dicht. De bewoners kregen te maken met quarantaine en isolatie. Een situatie die voor de meesten maar moeilijk te begrijpen was. "Iedereen om mij heen wordt ziek. Word ik dan ook ziek? Ik ben een beetje verdrietig en bang, ik wil een knuffel, maar dat mag niet”, aldus B., 22 jaar. Het is voor de begeleiders hartverscheurend om zieke bewoners geen knuffel te kunnen geven, terwijl ze dat zo hard nodig hebben.

Alle zeilen moesten worden bijgezet, omdat begeleiders ziek waren, terwijl er juist extra personeel ingezet moest worden om bewoners gescheiden te kunnen begeleiden. Het was letterlijk ‘alle hens aan dek'. "Ik ben ziek, mijn keel doet zeer en ik ben zo moe. Ik wil zo graag nu naar mama, maar dat kan nu niet, zeggen ze”, zegt M., 30 jaar. Of: "De begeleiding ziet eruit als smurfen, dat is grappig maar ook een beetje eng. Mag ik even een knuffel? Oh nee..”, van W. 52 jaar.
Meer informatie, ook over de wijze van doneren, is te vinden op de website.


www.deberkelhof.nl