Een deel van de artiesten presenteert de cover van het album. Foto: Jan Ellenkamp
Een deel van de artiesten presenteert de cover van het album. Foto: Jan Ellenkamp

Eastwave: album met Achterhoekse hiphop- en urban-muziek

WINTERSWIJK - Op vrijdag 6 november presenteren meer dan twintig Achterhoekse artiesten hun gezamenlijke album ‘Eastwave’. De hip-hop- en urban-artiesten proberen met twaalf nummers, zes videoclips en een documentaire de Achterhoek muzikaal op de kaart te zetten. JC Doetinchem en East Garden Studios bundelden hun krachten en brachten de vele artiesten bij elkaar.

De genres urban en hip-hop zijn al jaren populair in Nederland, en zo ook in de Achterhoek. Maar waar het voor artiesten uit de Randstad normaal is om met elkaar muziek te maken, was dat in de Achterhoek tot dusverre niet het geval. Men was wel bekend met elkaars muziek, en zag ook in de ander talent, maar niemand nam - tot dusver - het voortouw om krachten te bundelen. De artiesten, producers en muzikanten merkten dat er in de Achterhoek veel activiteit was op urban-gebied, maar dat er niet altijd optimaal samengewerkt werd. Er is tot op heden nog weinig nationaal hiphop-succes geweest uit de Achterhoekse scene. Een Whatsapp-groep leidde uiteindelijk tot een puur Achterhoeks product, gemaakt door Achterhoekse clipmakers, Achterhoekse artiesten en Achterhoekse producers. Onder andere Mackum (Aalten), Zowo (Winterswijk) en Sultan (Terborg) zijn te vinden op de plaat.

Het gehele album is gemaakt in één weekend, eind januari, bij cultureel centrum de Gruitpoort in Doetinchem, thuisbasis van JC Doetinchem. DJ Danjah, een bekende Achterhoekse deejay vond het project van East Garden Studios aantrekkelijk en besloot er plaats voor vrij te maken. Zeven ruimtes werden omgetoverd tot studio’s waarin de artiesten hun ding konden doen. Door het ‘studiohoppen’ (van de ene studio naar de andere gaan) van de artiesten ontstond er veel kruisbestuiving. De artiesten hebben hierdoor stijlen verkend, waar ze anders niet mee in aanraking waren gekomen. Hierdoor zijn de tracks op het album origineel en verrassend.

De organisatoren van het project verwachten veel van de samenwerking voor de toekomst. Vanaf 6 november is het Eastwave-album te streamen via Spotify en andere toonaangevende streamingsdiensten.