De trap in Kasteel Hackfort. Foto: Natuurmonumenten

De trap in Kasteel Hackfort. Foto: Natuurmonumenten

Kasteel Hackfort blijft werken aan wensen van freule Sannie

Geen open dagen, wel mooie vooruitzichten

VORDEN - Het is alweer anderhalf geleden dat kasteel Hackfort na een grondige verbouwing feestelijk werd heropend door Natuurmonumenten. Er wordt ondertussen al flink gebruik gemaakt van de vakantiesuites in het Vordense kasteel en tijdens de Open Monumentendagen hebben veel mensen - ondanks corona - toch een kijkje in het souterrain kunnen nemen. Alleen het open weekend van het hele kasteel, dat half november gepland stond, moest worden geschrapt. Toch wordt er achter de schermen nog altijd doorgewerkt om delen van het kasteel vaker open te stellen voor mensen die de sfeer willen beleven. Precies zoals freule Sannie dat altijd beoogd heeft.

Tijdens de heropening kwamen vanuit meerdere kanten enthousiaste reacties van mensen die mee willen helpen aan het nog verder aankleden van het kasteel. De één bracht oude foto's, een ander kwam zelfs aanzetten met de oude schoenen van de baron. Voor deze voorwerpen wordt een plekje in het kasteel gezocht. Weer een ander wist onbekende anekdotes te vertellen en ook boden enkele mensen zich spontaan aan om als vrijwillig gastheer/dame in de toekomst souterrainbezoek mogelijk te maken.

Vooruitblikkend op een tijd zonder strenge coronamaatregelen smeden de boswachters mooie plannen. Opnieuw op het jaarprogramma staat een weekendopening van het gehele kasteel. Bezoekers kunnen dan onder meer genieten van de prachtige suites in het kasteel zonder daarvoor een overnachting te hoeven boeken. Natuurlijk gaat de Keuken van Hackfort door met mooie concerten in de Van Westerholtzaal. Ook worden excursies op het landgoed georganiseerd.

Dwalen door de kelders
Met behulp van de enthousiaste gastheren/dames werkt Natuurmonumenten toe naar een vaste maandelijkse openstellingsdag van het souterrain. Wie over de drempel van de kasteelkelder stapt ervaart plots hoe oud het gebouw is. Staande onder de gewelven en naast de dikke muren waan je je zo in de middeleeuwen. Ook is hier de nodige informatie over de geschiedenis van Hackfort te lezen. Een bezoekje waard! Door de grilligheid van corona is nog niet te zeggen wanneer het souterrain kan worden opengesteld. Maar zodra dit veilig mogelijk is staat Natuurmonumenten in de startblokken.

Wandelen
Tot die tijd is het buiten uiteraard ook heerlijk toeven op het landgoed. Men kan genieten van het aanzicht van de prachtige moestuin, de Hof van Hackfort, die er nog altijd mooi bij ligt. De excursies kunnen helaas tot eind van het jaar ook niet doorgaan, maar bezoekers zijn welkom om heerlijk te komen wandelen over de routes. Wel wordt aanbevolen om daar rustige tijden voor uit te zoeken, zodat zoveel mogelijk mensen veilig kunnen blijven genieten.

Waterput in de kelder van Kasteel Hackfort. Foto: Natuurmonumenten