GroenLinks-motie: 'Carnivoor geef het door'

GroenLinks-motie: 'Carnivoor geef het door'

BERKELLAND - Hoe krijg je Berkelland weer in balans? Daarover had de raad het afgelopen week tijdens de algemene beschouwingen rond de begroting voor 2021. Het is niet alleen zware kost wat dan op het menu staat. GroenLinks kwam met de motie ‘Carnivoor geef het door’. Met de bedoeling de raad in het vervolg tijdens vergaderingen een vegetarische maaltijd voor te zetten.

Door Rob Stevens

Leo Morren voerde het woord hierover voor GroenLinks. Als de raad achter in de middag begint met de raadsvergadering wordt gewoonlijk tussendoor een maaltijd gepresenteerd. Volgens Morren was dat vorig jaar “Een stamppot, geserveerd met bakken vlees, verse worst, hachee rookworst en spekkies. Het kon allemaal niet op.” Terwijl wat hem betreft een lekkere vegaburger met gebakken uitjes ook prima was geweest. Hij vindt dat de norm moet zijn dat als je vlees wilt, dat je dan daarom moet vragen. Nu is het andersom. Berkelland zou wat dat betreft een voorbeeld gemeente moeten zijn en op die manier haar bijdrage kunnen leveren aan een verminderde CO2-uitstoot. Vleesproductie kost immers veel grondstoffen en water.

GroenLinks wilde de motie wel intrekken mits er meer ruimte zou zijn voor de vegetarische optie bij maaltijden voor de raad. Portefeuillehouder Van Oostrum gaf de indruk dat die optie er volgens hem nu ook al wel was. In de woorden van Van Oostrum: "Zoals gebruikelijk mevrouw Weg (fractievoorzitter GroenLinks), is er altijd ruimte voor het vegetarische. Maar we zullen dit nog enthousiaster aankondigen dan voorheen.” Die toezegging was voor GroenLinks reden de motie in te trekken.