Transformatiewonningen in Neede. Foto: Rob Weeber
Transformatiewonningen in Neede. Foto: Rob Weeber

Budget starterslening aangevuld

BERKELLAND - De starterslening is een populair instrument voor mensen die voor het eerst van hun leven een huis willen kopen. Sinds 2013 kent ook Berkelland dit financieringsinstrument. Bedoeling van de lening is (een deel van) het verschil te overbruggen tussen de aankoopprijs van een huis en de maximale leencapaciteit van de koper. Sinds de start in 2013 hebben er al 88 kopers gebruik van gemaakt. Zij kunnen maximaal 25.000 euro lenen.

Door Rob Weeber

De verwachting is dat bodem van de pot, destijds gevuld met 2 miljoen euro, volgend jaar in zicht komt. Om de toestroom van starters op de woningmarkt niet ‘op te laten drogen’, stort ede gemeente 1 miljoen euro in de pot. Nieuw is dat de provincie bijdraagt. Zij heeft hiervoor 4 miljoen euro beschikbaar, wat echter wordt verdeeld over geheel Gelderland. Het is dus nog onduidelijk wat de uiteindelijke bijdrage voor Berkelland wordt. De eis van de provincie is wel dat de gemeente de nu nog gehanteerde leeftijdsgrens van 40 jaar laat vervallen. De verwachting is dat met het nieuwe bedrag wederom zo’n 80 kopers geholpen kunnen worden. Verder wordt de maximale koopgrens opgetrokken naar 75% van de NHG-grens (Nationale Hypotheek Garantie) en bedraagt voor 2021 243.750 euro. Afbetaling van de lening geschiedt pas vanaf het vierde jaar. Het is een ‘revolving fund’, de gemeente krijgt het geïnvesteerde geld in de vorm van rente en aflossing weer terug.

Er is de gemeente veel aan gelegen om starters binnen de grenzen te houden en de doorstroming op gang te houden. Na jaren van terughoudendheid werd vorig jaar een nieuw woningplan gemaakt met als doel 230 woningen en 120 extra woon-zorgplekken. Volgens de verantwoordelijk wethouder Maikel van der Neut wil de gemeente voortvarend te werk gaan met de vraag naar passende woningen. “De gemeente moet wendbaar blijven. We gaan zelfs uit van een verdere toename van de vraag en willen deze ondersteunen. De komende twee à drie jaar gaan we dus plussen en geen aan-uitbeleid voeren met als risico dat de ontwikkeling stagneert. Het betreft niet alleen nieuwbouwwoningen, maar ook transformatiewoningen in leegstaande panden.”

Een voorbeeld van nieuwbouw is het woongebied ‘De Magistraat-Heure’ in Borculo. Binnenkort ligt er gedurende zes weken een wijzigingsplan ter inzage. Bedoeling is de groenbestemming van de locatie om te zetten naar een bouwlocatie. Beoogd zijn vijf kavels, een vrijstaande woning en vier twee-onder-een-kap woningen. De bouw van twee woningen in de voormalige winkel van Bosch in Neede is een mooi voorbeeld van transformatiewoningen.