De initiatiefnemers Betekeniseconomie Achterhoek: van links af Ineke Nijen Es, Erna Koeslag en Robert Heinst. Foto: PR

De initiatiefnemers Betekeniseconomie Achterhoek: van links af Ineke Nijen Es, Erna Koeslag en Robert Heinst. Foto: PR

Masterclass B Corp: businessmodel voor een betere samenleving

ACHTERHOEK/LICHTENVOORDE - De uitgangspunten van de Betekeniseconomie zijn gebaseerd op een meer sociale, ethische en duurzame bedrijfsvoering van ondernemingen. Anders dan een eenzijdige focus op winstgevendheid, pleit de Betekeniseconomie voor een ‘oprechte verantwoordelijkheid voor de wereld na ons’, ofwel voor betekenisvol ondernemen.

Binnen de Betekeniseconomie Twente groep is vorig jaar een volgende stap ezet. Saxion Conscious Business Lab (Aldo van Duivenboden) en Eshuis Accountants en Adviseurs (Mark de Lat) hebben onder de naam B Corp Twente gezamenlijk een uit drie dagdelen bestaande masterclass voor bedrijven ontwikkeld. Doel ervan is inzicht te verkrijgen in de bouwstenen van de B Corp standaard. De naam B Corp verwijst naar het bestaande Amerikaanse Benefit Corporations dat wereldwijd bedrijven middels certificering wil aansporen om hun producten of diensten in te zetten voor een betere wereld. In Nederland zijn er al 76 bedrijven 'B Corp gecertificeerd', waaronder Tony’s Chocolonely, Triodos Bank en, dichterbij huis, Auping in Deventer. De masterclass beoogt niet de certificering zelf, noch stelt het dit als voorwaarde. Het laat de deelnemers op basis van een nulmeting van het eigen bedrijf zien waar in de eigen organisatie verbeteringen liggen die tot het keurmerk B Corp en tot dus een betere wereld kunnen leiden. Inmiddels zijn er in Twente al zo’n twintig bedrijven aan de slag gegaan met B Corp Twente.

B Corp Achterhoek
In navolging van B Corp Twente wil de groep Betekeniseconomie Achterhoek (Erna Koeslag, Ineke Nijen Es en Robert Heinst) het traject adapteren, aanpassen dus aan de situatie in de Achterhoek, voor ondernemers uit de Achterhoek. Geïnteresseerde ondernemingen kunnen zich inschrijven voor de masterclass B Corp Achterhoek. Doel ervan is de ondernemers in een cyclus van drie bijeenkomsten inzicht in B Corp en in hun eigen verbeterpotentieel te geven. De bijeenkomsten zijn tevens bedoeld om de deelnemers met elkaar in gesprek te laten komen en bewust te maken hoe zij met hun eigen onderneming meer kunnen bijdragen aan mens, milieu en maatschappij.

“Onze ambitie is om ondernemingen te helpen elke dag succesvoller te zijn op zo’n manier dat zij impact maken op de sociale en economische positie van de regio. We proberen hen uit te dagen om met hun eigen businessmodel het goede te doen,“ aldus Erna Koeslag.

De masterclass B Corp Achterhoek omvat drie dagdelen in een periode van drie maanden. Tijdens de drie dagdelen wordt de eigen situatie vergeleken met de uitgangspunten van het B Corp keurmerk. De eerstkomende masterclass staat gepland op donderdag 4 februari, 11 maart en 8 april, telkens van 16.00 tot 20.00 uur. De kosten per deelnemende organisatie bedragen 750 euro exclusief btw en inclusief een maaltijd. De masterclass vindt plaats bij Olympia in Lichtenvoorde, een bedrijf dat al enkele jaren de uitgangspunten van B Corp nastreeft. Voor meer informatie over de masterclass B Corp Achterhoek en/of aanmelding kan men mailen naar: ineke.nijen.es@ondernemersacademie.net.