Burgmeester Joost van Oostrum kwam Arie en Anny Boonders maandag feliciteren met hun zestig jarig huwelijk. Foto: Familie Boonders.

Burgmeester Joost van Oostrum kwam Arie en Anny Boonders maandag feliciteren met hun zestig jarig huwelijk. Foto: Familie Boonders. 

Arie en Anny Boonders
zestig jaar getrouwd

RUURLO – Ze hebben in de afgelopen dertig jaar hun hart aan de Achterhoek verpand. De rust en ruimte. “We konden er prachtig fietsen en wandelen. En de mensen zijn er zo hartelijk en vriendelijk. Maar een groot aantal vrienden, kennissen en familieleden woont in het westen van het land. En nu we een dagje ouder worden wordt de afstand steeds moeilijker overbrugbaar om elkaar regelmatig te ontmoeten. Daarom verhuizen we eind volgende maand met veel weemoed terug naar het westen. We zullen alle dierbare herinneringen die we hier hebben opgedaan bewaren. En misschien komen we bij gelegenheid nog wel een weer terug op visite."

Door Jan Hendriksen

Arie en Anny Boonder waren maandag 9 november namelijk zestig jaar getrouwd. Namens de gemeente overhandigde Van Oostrum een prachtig boeket aan het echtpaar. “Op de valreep nog eens persoonlijk kennismaken met de burgemeester is toch wel prachtig”, zo verklaart het echtpaar die tien jaar geleden vanuit de Zelhemse buurtschap Velswijk in Ruurlo neerstreek. Aries wieg stond in Broek in Waterland. Die van Anny in Monnickendam. Ze hebben elkaar leren kennen tijdens een dansavond in de muziekkoepel in Ilpendam. Na een korte ‘verkering’ traden ze op 9 november 1960 in Ilpendam in het huwelijk. Arie werkte in die tijd als wetenschappelijk onderzoeker bij Shell. Anny was voor haar huwelijk als stenotypiste actief.

“Ik had eigenlijk boer willen worden. Mijn vader had een smederij op het dorp waar ik geboren ben. De boeren kwamen er om hun paarden te laten bekappen en beslaan. Maar uiteindelijk heb ik na de Lagere Landbouwschool voor een totaal andere richting gekozen”, zo blikt Arie terug op zijn jonge jaren. Na verloop van tijd werd Arie door Shell vanuit Rotterdam overgeplaatst naar Amsterdam om vervolgens in 1989 naar Biliton in Arnhem, dat in 1974 een onderdeel van Shell werd, overgeplaatst te worden. Met enkele andere oud-collega’s waarmee hij nog nauwe contacten onderhoudt, werd hij zelfs tot ‘asfaltridder’ geslagen. “Door de overplaatsing van Arie naar Arnhem zijn we ook in de Velswijk verzeild geraakt”, zo vertelt Anny. “We hebben twintig jaar met veel plezier in Velswijk gewoond. We werden net zoals hier in Ruurlo heel hartelijk ontvangen door de buurt. We kenden ‘naoberschap’ en alle tradities zoals dat hier wordt beleefd niet in het westen. En al die feesten, prachtig. Toen we veertig jaar getrouwd waren was de oprit en de voordeur van ons huis prachtig met groene dennetjes en kleurrijke roosjes versierd.”

‘Overwinteren’
Na de vroege pensionering van Arie genoot het echtpaar volop van hun vrije tijd in de Achterhoek. Arie: “Gezamenlijk fietsen en wandelen. We kennen alle paden en weggetjes in de regio. En ik heb ook paard gereden.” Anny: “En we ‘overwinteren’ al jaren in Spanje. Hoewel? Nu met de corona slaan we een jaartje over.” Een andere grote hobby van Arie is tuinieren. Met grote regelmaat was hij in de afgelopen jaren op de Ruurlose volkstuin aan de Nieuwe Weg te vinden. Anny heeft in Ruurlo altijd actief bridge gespeeld. Quilten is ook een grote hobby getuige de grote quilt dat aan de woonkamermuur siert. “Die krijgt in onze nieuwe woning in Beemster ook een mooie plek”, zo vertelt ze met enige trots.

Prachtig
Arie en Anny hadden met hun drie kinderen en hun partners, de zes kleinkinderen en één achterkleinkind hun diamanten huwelijk met een etentje bij Hotel Avenarius willen vieren. Maar ja, corona gooide roet in het eten. “Gisteren en vandaag zijn onze drie kinderen afzonderlijk van elkaar op bezoek geweest. Hopelijk kunnen we elkaar begin volgend gezamenlijk nog eens treffen. Misschien komen hiervoor dan wel terug naar de Achterhoek. Want het is hier prachtig.”

Burgmeester Joost van Oostrum kwam Arie en Anny Boonders maandag feliciteren met hun zestig jarig huwelijk. Foto: Familie Boonders.