Monique Walhof. Foto: PR
Monique Walhof. Foto: PR

'Mentor zijn is mooi werk, je kan echt iets voor iemand betekenen'

WINTERSWIJK - "Oktober was de maand van de mentor, maar er is door het hele jaar behoefte aan mentoren", vertelt Henk Rietman coördinator van de stichting Mentorschap Overijssel Gelderland, de organisatie die (aankomend) mentoren koppelt aan cliënten en ze tijdens hun werkzaamheden ondersteunt. De Winterswijkse Monique Walhof is een van die vrijwillige mentoren. Zij ondersteunt een cliënt met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) bij eigenlijk alles op het gebied van zorg, welzijn en welbevinden, bijvoorbeeld het maken van afspraken en het onderhouden van contacten met zorginstellingen.

Door Sander Damen

"Het mentorschap is mooi werk”, vertelt Monique die nu bijna anderhalf jaar mentor is. "Je leert elkaar kennen en bouwt een vertrouwensband op. Als mentor kan je echt iets voor een ander betekenen. Dat vind ik het mooie eraan”.

Wat zinvols
Iets voor een ander kunnen betekenen was ook de reden waarom Monique mentor wilde worden. "Ik ging met pensioen en wilde wat zinvols doen”, vertelt ze. "Het mentorschap sprak me heel erg aan, maar omdat ik geen achtergrond in de zorg heb en echt een leek op dat gebied was, dacht ik dat ik er niet voor in aanmerking kon komen.”,
"Het mentorschap is vrijwilligerswerk”, vult Henk aan. "Maar het moet wel professioneel gebeuren. Daarom vragen we een opleiding op minimaal MBO 4 niveau aan aankomende mentoren. Ervaring in de zorg is een pré. Monique had dat niet, maar soms is het ook goed juist niet over die kennis te beschikken en kan het heel verfrissend zijn als je de sector en het jargon niet kent.”

Langdurig traject
Mentor word je niet zomaar. Het is een traject dat een half jaar tot een jaar kan duren. Als aankomend mentor maak je eerst uitgebreid kennis met je toekomstig cliënt. Ook moet je de basiscursus Mentorschap volgen. Als dat allemaal goed gaat, wordt de stichting door de rechter benoemd tot mentor van de cliënt. De uitvoerend mentor, de vrijwilliger, krijgt dan het mandaat van de stichting en kan aan de slag. "Een mentor is in tegenstelling tot de persoonlijk begeleider van een cliënt helemaal onafhankelijk”, licht Henk toe. "Daardoor is de mentor goed in staat de belangen van een cliënt te behartigen.”

"Met mij en mijn cliënt klikte het heel goed,” vertelt Monique met een glimlach. "Toen ik haar beter leerde kennen, kón ik geen nee meer zeggen. Eigenlijk kan je zeggen dat mijn cliënt mij gemotiveerd heeft voor het mentorschap.”

Geduld, vertrouwen, luisteren
Geduld, vertrouwen en goed kunnen luisteren naar je cliënt. Dat zijn volgens Monique de belangrijkste eigenschappen van een mentor. "Toen ik mijn cliënt pas leerde kennen, vroeg ik me af of ik het wel aan zou kunnen”, vertelt Monique. "Inmiddels hebben we een goede band en vertrouwen we elkaar volledig. Ik help haar met beslissingen die ze zelf niet kan nemen en alles wat haar zorgen baart, lossen we samen op.”

Heel veel tijd kost het mentorschap Monique niet. Ze ontmoet haar cliënt gemiddeld een keer in de drie weken.
"Meestal duurt dat maximaal drie kwartier omdat ze vrij snel moe wordt. Ik ken haar nu zo goed dat ik aan haar ogen kan zien wanneer het genoeg is.”

Intervisie
Bij haar taak wordt Monique ondersteund door Mentorschap Overijssel Gelderland die ongeveer vierhonderd mentoren in Gelderland en Overijssel ondersteunt, waarvan ongeveer tien in Winterswijk. "Eens in de zoveel tijd hebben we een intervisieavond met andere mentoren,” vertelt Monique. "Dan praten we over de problemen die we tegenkomen. En af en toe krijgen we een training.”

Hoewel Monique een goede band heeft met haar cliënt wil ze hun relatie geen vriendschap noemen. "Ik ga niet met haar wandelen of koffie drinken, maar ik ga wel mee naar afspraken in het ziekenhuis of bij de huisarts,” aldus Monique.
"Ik help haar met zaken die zelf niet kan of waar ze zich zorgen over maakt. Ik ben er puur voor haar gezondheid en geestelijke welzijn. Vriendschap is wat anders.”