De maatregelen op scholen baren jongeren nog wel zorgen. Foto: Alexandra Koch, Pixabay stock

De maatregelen op scholen baren jongeren nog wel zorgen. Foto: Alexandra Koch, Pixabay stock

Corona onder tieners: kijken door hun ogen

BERKELLAND - Sinds corona de televisie domineert, speelt het gedrag van tieners een rol in het nieuws. Of het nu gaat over het sluiten van scholen, influencers met hun meningen of feestende meutes. Het virus deed lange tijd de Achterhoek niet aan, maar nu moest er een school sluiten in Berkelland wegens besmettingen. Het komt dichterbij. Maken tieners zich zorgen of zijn ze de feestvierders die zich er niets van aantrekken? In gesprek met enkele jongeren.

Door Leander Grooten

Langzamerhand kent iedereen wel iemand die Covid 19 heeft gekregen, of die quarantaine heeft gekend. Sharon (17) is onder de indruk van het virus: “Ik heb gezien bij bekenden dat het geen pretje is om te hebben.” Sharon kent de teststraat inmiddels en scoorde gelukkig negatief, net als Janiek (15) uit Gelselaar. “Een tuinslang in je mond en een boomstam in je neus,” omschrijft hij zijn ervaring met de test. Hij moest getest worden wegens aanhoudende verkoudheid, wat het gelukkig geen corona bleek te zijn.

Famke Louise
Met één miljoen volgers op Instagram is Famke Louise een influencer. In oktober maakte ze bekend dat ze ‘niet meer meedoet’. Ze kon rekenen op meer hoon dan steun. Ook deze Berkellandse tieners keuren haar actie af. De Needse Sharon werd er juist door geïnspireerd zich meer te verdiepen over corona. “Dankzij al het nieuws rondom Famke Louise neem ik het virus nu serieuzer en hou me strikter aan de maatregelen. Ik snap er nu meer van.”

Afstand houden
Sharon zit in het eerste jaar van het MBO in Groenlo waar de anderhalve meter wordt nageleefd. De tieners die op het middelbaar onderwijs zitten, hebben andere ervaringen: “Overal in de samenleving wordt de nadruk gelegd op anderhalve meter afstand, maar op school zitten we met duizend mensen in een gebouw. Dat snap ik niet.” Ze pleiten voor meer eenduidigheid: “Geen half werk, één lijn trekken door heel Nederland.” Of een tikje radicaler: “Als de hele wereld afspreekt om twee weken in totale lockdown te gaan, zijn we van het virus af.”

Online

Alle tieners hebben ervaring met online les, met wisselende ervaringen. Voor Sharon betekent het minder praktische projecten die juist voor haar opleiding (Zorg & Welzijn) belangrijk zijn. Scholieren uit het voortgezet onderwijs ervaren grote verschillen per leraar: “Sommigen zijn slecht in online lesgeven.” Dus alles maar niet online? Matthijs (12): “Nee, school is een plek waar ik mijn vrienden zie.” Maar een dertienjarige scholiere zou liever een tijdje de scholen dicht willen doen: “Dat lijkt me voor de gezondheid beter, op school ben ik op mijn hoede voor besmetting.”

Geen feestjes
Het is niet altijd gemakkelijk je aan alle regels te houden. “Zoals toen mijn oma jarig was en we met de hele familie bij elkaar waren. Dat kon eigenlijk niet.” Sharon (17) ziet de feestjes in haar omgeving wel plaatsvinden, maar neemt er niet aan deel. Ze mist het uitgaan zeer zeker wel. “Dit jaar geen carnaval, geen Needs feest en spontane uitjes kunnen niet. Dat vind ik erg jammer.” Ze spreekt regelmatig af bij haar beste vriendinnen, om die vriendschap te kunnen blijven invullen.

Door de oogharen
Hoe dit virus zich verder ontwikkelt, weet niemand, maar als we in de toekomst kijken, wat zien we dan? “Ik denk dat we Kerst en Nieuwjaar kunnen vergeten qua feestjes,” zegt Sharon. De tieners zijn unaniem over wintersportvakanties: “Slechtste idee ooit om nu te boeken. Zo is het vanuit Italië ook hier gekomen.” Corona domineert het nieuws, en dat kan volgens sommigen wel wat minder. “Een dag in de week alleen positief nieuws, zou best prettig zijn.” Want ander nieuws, zoals de aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk, gaat ook hen niet in de koude kleren zitten.

Kerstfilms ‘op’
Deze jonge generatie heeft onverwacht snel aangeleerd hoe online communiceren nóg effectiever werkt, waar ze hun voordeel mee kunnen doen in het verdere leven. “Ik heb geleerd mijn eigen tijd te plannen, dat zie ik als een positieve bijvangst.” Een ander voordeel is meer tijd omdat er minder op school wordt gewerkt. Sharon: “Ik ben gek op Kerstfilms, ik heb ze op Netflix inmiddels allemaal al gezien.”