De wijk Op de Bleek in Eibergen in aanbouw. Foto: Rob Stevens
De wijk Op de Bleek in Eibergen in aanbouw. Foto: Rob Stevens

Berkelland in 2040

BERKELLAND - Hoe ziet Berkelland eruit in 2040? Beleidsmakers hebben daar geen glazen bol voor nodig. Die hebben hun eigen instrumenten: wetten, visies, ambitiedocumenten, uitgangspuntennotities, et cetera. Instrumenten om grip op de toekomst te krijgen. In dat opzicht is er niets nieuws onder de overheidszon. Wel nieuw is de betrokkenheid van burgers bij beleid. Dat is wel een tendens die de laatste tien jaar is ingezet. Zo ook met de nieuwe omgevingsvisie voor Berkelland.

Door Rob Stevens

Wethouder Maikel van der Neut: “In de omgevingsvisie wordt het toekomstbeeld geschetst hoe Berkelland er over twintig jaar uit zal komen te zien.” De visie is een uitwerking van de gelijknamige wet. En op de visie zal weer een plan met hetzelfde voorvoegsel (omgeving) volgen. Er wordt eigenlijk gewerkt aan een toekomst van Berkelland waarbij zo’n beetje alle facetten van goed wonen en leven in onderlinge samenhang worden betrokken: ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, economie, infrastructuur en cultureel erfgoed. En dat geldt ook voor onderwerpen als gezondheid, duurzaamheid, zelfredzaamheid, participatie en de inclusieve samenleving (‘Iedereen doet mee’).

De omgevingsvisie is daarmee voor de komende twintig jaar een richtlijn en toetssteen voor de inrichting van de leefomgeving van Berkelland en vertrekpunt voor omgevingsvergunningen. Wat willen we straks wel, en wat niet, in Berkelland? Inwoners worden daar intensief bij betrokken. Het is natuurlijk niet zo dat alles opnieuw hoeft worden bedacht. Wat goed en actueel is blijft behouden en wordt onderdeel van de omgevingsvisie. De gemeenteraad heeft zich al gebogen over de uitgangspunten voor de omgevingsvisie. Onder meer aan de hand van een verzonnen casus over een Ikeavestiging in Eibergen aan de N18. Dat helpt duidelijk te krijgen welke afwegingen je daarbij moet betrekken. Hoeveel ruimte geef je aan zo’n initiatief en hoe betrek je inwoners daarbij?

Waar in feite voor de omgevingsvisie over wordt nagedacht is de identiteit van Berkelland. Die verandert steeds maar is ook stuurbaar. Dan moet je wel weten wat je wilt: bestuurders én inwoners. Beiden zijn nodig en gaan daarvoor met elkaar in gesprek. Waar komen locaties voor zonne- en windenergie? Welke ruimte geven we veehouders om hun bedrijf te ontwikkelen? Hoe creëren we werkgelegenheid? Hoe creëren we een gezonde en veilige woonomgeving voor inwoners? Hoe gaan we om met water? Hoe zorgen we voor het landschap? Allemaal zaken die in de omgevingsvisie komen, als toetssteen om steeds de juiste keuzes te maken. In het licht van het Berkelland waar inwoners zeggen te willen wonen.