Paul Verberne op één van zijn geliefde basgitaren. Foto: Leander Grooten
Paul Verberne op één van zijn geliefde basgitaren. Foto: Leander Grooten

'Creatieve molens stonden ineens stil'

BERKELLAND – Als op 12 maart 2020 plotsklaps alles stopt, wordt het leven anders. Er ontstaat bij veel mensen een wankel evenwicht tussen hoop en radeloosheid, zoeken van nieuwe wegen en vasthouden wat je hebt. In deze serie bezoeken we Berkellanders en praten over wat hen de afgelopen maanden hen bewoog.

Door Leander Grooten

Paul Verberne woont in Borculo met zijn vriendin en is beroepsmuzikant. Eén dag in de week geeft hij les op de muziekschool in Barneveld en daarnaast speelt hij vier avonden per week in theaters in Nederland als bassist in de band van comédienne Tineke Schouten. Maar in maart 2020 stopte dat abrupt. Gelukkig had hij nog enkele leerlingen die bij hem aan huis basles kregen. Dat gaf de aanleiding om het muzikale roer om te gooien.

Met de jas aan
De theatershow zou die avond zijn in Arnhem. Het journaal ging steeds meer over het virus en die avond was de eerste persconferentie. ‘Wacht nog maar even, want we weten niet of het doorgaat’, luidde de tekst van het berichtje dat hij kreeg. Niet snel daarna was het een feit. “Ik stond al met de jas aan! Die kon ik dus uitdoen.”

Passie voor muziek
Van jongs af aan had de van oorsprong Noord-Brabander het plezier van muziek maken ontdekt. De magie van het podium en het samenspel van muzikanten trok aan. “Het moet met hart en ziel gemaakt zijn, alsof elke noot klinkt als de laatste die gespeeld wordt.” Hij vindt deze urgentie terug bij bassist Lee Sklar (onder andere Phil Collins, Toto), drummer Steve Gadd (Joe Cocker, Eric Clapton) en bluesgitarist Stevie Ray Vaughan. Verberne studeerde af op het conservatorium van Rotterdam en kwam al snel in de basisbezetting van Tineke Schoutens band.

Wachtkamer
Na de afgelasting op 12 maart volgde gelatenheid. Er werden plannen gemaakt om de shows vanaf mei in te halen. “Ik had geduld en begreep het wel.” Als zelfstandige had Verberne recht op de TOZO (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) en kon het daardoor financieel even uitzingen. “Daarnaast zag ik Marieke (zijn vriendin) ook vaker toen ze thuiswerkte. Dat was gezellig!”

Maar er kwam geen licht aan de horizon. “Het productiebedrijf besloot de tournee te annuleren en alle shows in het najaar in te halen. De nieuwe show zou dan opschuiven naar 2021, op zich nog geen kou aan de lucht.” Er ontstaat een machteloos gevoel bij de 46-jarige Borculoër. “Ik ben bassist, dat is mijn beroep, mijn passie en het is waar ik goed in ben. De creativiteit stond even stil om er handen en voeten aan te geven. Wat moet ik nu gaan doen?” Verberne kon geen aanspraak meer maken op de tweede steunmaatregel en voelde de noodzaak zich te oriënteren op een tijdelijk andere carrière.

Het doek valt
Na de zomer kunnen theaters weer mondjesmaat open, maar onvoldoende om de tour te hervatten. “Het kon simpelweg financieel niet uit.” Wederom volgt uitstel, wat eind oktober afstel werd. Paul: “Een nieuwe show van Tineke Schouten zal zonder band zijn, omdat te onzeker is of en hoe dit gestalte kan krijgen en, niet onbelangrijk, betaald kan worden.” Na elf jaar fulltime theater valt het doek voor Verberne. “Bij elke theatertour werk je naar het einde toe en repeteer je ondertussen voor een nieuw seizoen. Nu was het ineens afgelopen en ik mis de gezelligheid. Eigenlijk had ik nooit het gevoel dat ik aan het werk was, ik ging telkens een avondje uit in het theater.”

Lespraktijk
De passie die Paul Verberne voor het instrument basgitaar heeft, wil hij overbrengen op zijn leerlingen. “Ik heb besloten te blijven doen waar ik goed in ben, waar ik plezier in heb en waar ik in geloof.” Paul heeft zijn lespraktijk in het najaar geopend in Borculo (www.baslesbijpaul.nl) en ziet veel mogelijkheden. “Muziek maken anno nu biedt voordelen ten opzichte van vroeger”, stelt hij, ”Ik moest vroeger naar een repetitieruimte om met anderen muziek te schrijven, maar er bestaan tegenwoordig zoveel mogelijkheden om online met elkaar te musiceren. Ik help daarbij, naast het leren beheersen van het instrument.” Paul biedt zijn lessen ook online aan. “Als je bij mij basles volgt, kan je dat live doen in Borculo, maar ook geheel coronaproof vanuit je zolderkamer!”

Toekomst
Optreden met een bandje in kroeg, zaal of theater zit er nog even niet in. “Maar dat komt wel weer, dat weet ik zeker,” voorspelt hij. “Er komen vast andere vormen voor in de plaats, en als dat zo is, dan zul je mij ook weer op het podium zien met andere muzikanten, want dat is het mooiste wat er is!”