Pem Wolterink (8) krijgt sinds kort saxofoonles van Marijke Druif, een van de circa 25 muziekdocenten die zijn aangesloten bij het Segnocollectief in Berkelland. Foto: Tosca te Boome

Pem Wolterink (8) krijgt sinds kort saxofoonles van Marijke Druif, een van de circa 25 muziekdocenten die zijn aangesloten bij het Segnocollectief in Berkelland. Foto: Tosca te Boome

'Met veel wilskracht kun je ook zonder talent een instrument leren bespelen'

Segno-collectief in Berkeland met vertrouwen op weg naar jubileumjaar

Door Rudi Hofman

RUURLO – Altijd al willen weten of een instrument bespelen iets voor jou is? Dan is de decemberactie van het Segnocollectief in Berkelland dé uitgelezen kans. Voor 69,50 euro krijgt iedere deelnemer vier lessen van een conservatorium geschoolde muziekdocent. Zo probeert het collectief het leerlingenaantal in de aanloop naar zijn tienjarig bestaan nog wat op te schroeven.

Het Segnocollectief afficheert zich ook als de ‘muziekschool van Berkelland’, omdat de eigen naam vrij lastig is. Segno is een term uit de muziek en betekent zoveel als ‘terug naar een bepaald punt en van daar weer verder’, vermeldt de site. Dit is in zeker zin ook wat saxofoondocente Marijke Druif, Gerlien Hilhorst (dwarsfluitdocente) en een aantal collega-muziekdocenten destijds hebben gedaan. Zij waren tot begin 2011 in dienst van muziekschool De Triangel. Die moest dat najaar sluiten doordat de gemeente Berkelland de subsidiekraan dichtdraaide.

In de tussentijd werkten de betrokken muziekdocenten al aan een businessplan. Was er niets gebeurd dan hadden honderden leerlingen, jong en oud, van het een op het andere moment geen lessen meer kunnen volgen. Druif: ‘’We waren verbaasd hoeveel docenten - ook oudere – in ons plan meewilden. Iedereen werkt bij ons als zzp’er. We geven lessen op locaties in Eibergen, Neede, Borculo, Beltrum en Ruurlo. Huur betalen we alleen voor de gemaakte lesuren. Uitzondering is het Kulturhus in Ruurlo waar we drie ruimtes huren. We hebben geen overheadkosten. Een vrijwilliger verzorgt tegen een vrijwilligersvergoeding de administratie.’’ Druif en Hilhorst zitten ook in het bestuur van Stichting Segnocollectief.

Bij de start van de nieuwe muziekschool in juni 2011 volgden zo’n vierhonderd leerlingen lessen bij circa 25 docenten. Eind 2020 is het aantal docenten vrijwel ongewijzigd, maar is het leerlingenaantal gedaald tot ongeveer driehonderd. De coronacrisis heeft hier nauwelijks een rol in gespeeld. Dankzij onlinelessen zijn de lessen ‘gewoon’ doorgegaan.

Lange adem
Druif noemt de krimp op basisscholen als hoofdoorzaak van de fikse daling van het aantal muziekleerlingen. ‘’Daarnaast is het zo dat een muziekinstrument leren bespelen iets van de lange adem is. Je moet hier echt je tanden inzetten en het lijkt of kinderen daar tegenwoordig meer moeite mee hebben. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug bij sporten als volleybal en tennis.’’

Iemand die zegt geen muzikaal talent te hebben en daarom niet naar een instrument grijpt, heeft volgens Hilhorst en Druif ongelijk: ‘’Er komt wel een heleboel wilskracht bij kijken, maar het is ook afhankelijk van je ambitie. De één is al blij dat-ie een sinterklaaslied kan spelen, terwijl de ander droomt van een moeilijk stuk van Bach.’’ Beiden benadrukken dat een instrument leren bespelen ook heel goed op latere leeftijd kan en sowieso goed is voor de mens.

Zij verwijzen naar Erik Scherder, de bekende hoogleraar neuropsychologie. Die stelt dat muziek maken ervoor zorgt dat beide hersenhelften beter met elkaar communiceren en enorm bijdraagt aan de ontwikkeling van het empathische vermogen (bron: newscientist.nl).

Van de Segnocollectiefleerlingen is ruwweg de helft lid van een muziekvereniging. Zij bespelen vaak een blaasinstrument of slagwerk en profiteren van de lesgeldvergoeding die de muziekvereniging krijgt van de gemeente waardoor zij zelf een aanzienlijk lager tarief betalen.

Leerlingen die niet aan een vereniging verbonden zijn en die zich willen bekwamen op bijvoorbeeld piano, viool of gitaar, hebben dit voordeel niet. Druif en Hilhorst hopen dat dit grote verschil verdwijnt en dat de hoogte van het lesgeld niet langer afhangt van het instrument dat iemand wil bespelen.

Oriëntatiecursus
In november begint een nieuwe oriëntatiecursus van het Segnocollectief waaraan leerlingen van groep vier en vijf van alle basisscholen in Berkelland kunnen meedoen. De kosten voor vijftien lessen bedragen 120 euro. Wie de smaak te pakken krijgt, kan ervoor kiezen hier tegen betaling drie lessen op een instrument naar keuze aan vast te knopen.

Vers van de ‘Segnopers’ komt het nieuws dat zang- en accordeondocente Monique Kokkeler een serie van tien lessen stemvorming gaat geven. Deze zanglessen zijn gericht op pop, soul, jazz en rock en worden in groepsverband aangeboden in Ruurlo. Voldoende muzikale actie dus. Marijke Druif en Gerlien Hilhorst zijn tevreden over hoe het Segnocollectief er voorstaat en zien het jubileumjaar met vertrouwen tegemoet.


www.segnocollectief.nl