Foto: PR
Foto: PR

Pijnbestrijding en weefsel-herstel in een nieuw jasje

DOETINCHEM - De nieuwe verworvenheden van de moderne fysio zijn ESWT ShockWave / Echografie / PE Therapie (EPTE) en Laser Therapie. Feyke Hogenbirk heeft het allemaal in zijn Doetinchemse praktijk.

Hij legt uit waar het om gaat, bij PE Therapie, ook wel EPTE genaamd. "Er bestaat inmiddels in de fysiotherapie een groot en modern arsenaal aan behandelingen, maar niet alles reageert bij iedereen even goed. Zo is ESWT, ShockWave, het meest effectief, maar soms moet je toch ook wel eens switchen naar een andere methode. Het is daarom fijn om meerdere opties in je praktijk te kunnen aanbieden. Percutane Electrolyse (PE) is een innovatieve behandelmethode voor een beperkte reeks chronische peesklachten, slijmbeursontstekingen, kapsel- en bandklachten en acute spierklachten, zoals een zweepslag. PNE geldt als een korte, effectief bewezen invasieve behandeling die bestaat uit de toepassing van een galvanische stroom onder echogeleiding, die loopt via een Dry Needle-naald. Deze effectief bewezen therapie wordt al vele jaren toegepast. De behandeling start doorgaans met het maken van een echo om zo een perfect inzicht te krijgen in het aangetaste gebied waar de klacht uit voortkomt. Vervolgens wordt onder echogeleiding een flinterdunne naald in de aangedane structuur ingebracht, waardoor precies de juiste locatie aangeprikt wordt. Het naaldje wordt aangesloten op het PE apparaat waarmee per punt, enige minuten een galvanisch stroompje (dat is stroom zoals uit een batterij) wordt toegediend. Hierdoor ontstaat er een elektrolytisch effect in het lichaam, wat leidt tot spier-, weefsel- en zenuwherstel. Vaak geeft het al na drie tot vier behandelingen een verbluffend resultaat. Naast de behandeling met PE worden er ook oefeningen meegegeven, zodat de patiƫnt optimaal herstelt. Na de behandeling kan er soms wel eens een korte toename van gevoeligheid zijn en in enkele gevallen een vermoeid gevoel. Maar dat is juist een 'goede' respons. Er zijn verder geen bijwerkingen."
De methode wordt vergoed door de zorgverzekeraar, mits men aanvullend verzekerd is. Voor afspraken: Fysio & ShockWave Doetinchem, F. Hogenbirk, Gezellenlaan 21, Doetinchem, tel. 0314 394222.