Dit jaar geen honderden offroad motorrijders in Ruurlo.  Foto: Martijn Stegeman

Dit jaar geen honderden offroad motorrijders in Ruurlo.  Foto: Martijn Stegeman  

'Tweede golf' kost Motorclub Ruurlo de jaarlijkse offroadrit

RUURLO - Tot pakweg een week geleden waren de leden van de Offroad-commissie van Motorclub Ruurlo nog volop bezig met het regelen van de laatste goedkeuringen van grondeigenaren voor de jaarlijkse motor offroadrit op zondag 25 oktober. De altijd goede samenwerking met restaurant en startlocatie De Duif was al in kannen en kruiken. In de uitdagende route van 2020 waren nieuwe bospercelen, aardappelakkers en diverse nieuwe zandwegen opgenomen. Het stikstofbeleid voor vanggewassen, dat de editie van 2019 al de das om had gedaan, en de stand van zaken rond het coronavirus leken een vernieuwende 2020 editie niet in de weg te staan. Maar toch gaat het niet door.

Helaas heeft de forse stijging van het aantal corona besmettingen in het land iedereen weer op scherp gezet. Beleidsplannen worden aangescherpt, nieuwe noodverordeningen van veiligheidsregio’s en ook de meer praktische zaken zoals de verplichte sluiting van sportkantines gooien wederom roet in het eten. Zo moet ook het clubhuis aan de Vosheuvelweg waar Motorclub Ruurlo altijd dankbaar gebruik van maakt als uitvalsbasis voor de organisatie van verschillende evenementen binnen de huidige regels gesloten blijven.
Uiteraard voert de organisatie van een offroad-evenement intensief overleg met de gemeente, provincie en de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). Iedereen wil het beste voor de sport, zeker in tijden van veel beperkingen. Ook de Ruurlose motorclub is zich ervan bewust dat de veiligheid van de deelnemers en de bijna honderd vrijwilligers op de dag van het evenement voorop staat. De tijden zijn onzeker en ook de kansen op een versoepeling van de maatregelen zien er nog niet erg positief uit. Op dit moment heeft de gemeente Berkelland alle vergunningen voor evenementen met meer dan veertig personen (buitenpubliek) zelfs ingetrokken. Motorclub Ruurlo begrijpt deze beslissing: het organiseren van een evenement met honderden deelnemers uit verschillende windstreken is nu gewoon niet gepast. De Ruurlose vereniging hoopt wel dat de besmettingscijfers richting het einde van dit jaar zo ver dalen dat collega-motorclubs hun evenementen wel kunnen organiseren.

Editie 2021
Achter de schermen wordt nu gekeken naar de editie van 2021. Alle voorbereidingen en de jarenlange relatie met grondeigenaren en overheidsinstanties gaan natuurlijk niet verloren en dit zal de rit voor volgend jaar zeker minstens zo aantrekkelijk maken voor de ‘noppenliefhebbers’.