De kersverse Ridder geniet overduidelijk. Foto: Rudi Hofman
De kersverse Ridder geniet overduidelijk. Foto: Rudi Hofman

Jan Ottink Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

LOCHEM - Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve reikte op zaterdag 10 oktober rond 22.00 uur een Koninklijke onderscheiding uit aan Jan Ottink. Hij deed dat via een videoboodschap na afloop van een optreden van de Jan Ottinkband in Schouwburg Lochem.

Jan Ottink, 65 jaar, geboren in Rietmolen (gemeente Berkelland), maar nu woonachtig in Lochem, is vooral bekend van de Jan Ottinkband en HáDieJan. Hij is maar liefst 45 jaar componist, tekstschrijver en muzikant. Als HáDieJan treedt hij samen met Dianne Marsman op. Hij componeerde en schreef honderden liedjes, bracht elf albums uit en verzorgde duizenden optredens. Hij spande zich jarenlang op sociaal en cultureel gebied in voor het overdragen en levend houden van het Nedersaksisch. De teksten van Jan Ottink zijn inhoudelijk sterk en gaan vaak vaak over maatschappelijke onderwerpen. Denk aan acceptatie van vreemdelingen, omgaan met sociaal kwetsbare mensen en bewustwording van de klimaatverandering.

Streektaal
Jan Ottink was mede-organisator en bedenker van activiteiten en evenementen voor behoud van het Nedersaksisch. De belangstelling voor de optredens en albums van Jan Ottink in het Nedersaksisch strekte zich uit tot in het Duitse grensgebied. Dat vergemakkelijkte de relatie tussen Duitse en Nederlandse gemeenten en maatschappelijke organisaties in het Euregiogebied. Jan Ottink schreef het lijflied voor het Oost-Gelders Streektaaldictee en hij werkte mee aan het Streektaal-muziekfestival Plat Gespöld. In 2016 kreeg Jan Ottink de Gelderse Kleiroze uitgereikt. Dat is de ereprijs voor streektaalmuziek uit Achterhoek en Liemers.

Stichting Popcollectief en jongerenwerker
Naast de muziek droeg Jan Ottink vrijwillig bij aan de oprichting en het bestuur van de Stichting Popcollectief Lochem. Ook werkte hij mee aan de organisatie van groots opgezette seizoensopeningen van de schouwburg. Als jongerenwerker van Stichting De Garve en opvolger Stichting Carion zette Jan Ottink onder andere het netwerk ’t Pluspunt op voor hulpverlening aan jongeren. Daaruit ontstond een netwerk voor jongeren van 0-12 jaar. Jan Ottink sprak de 'jongerentaal' als het dialect van autochtone jongeren en ontwikkelde activiteiten voor tieners en jongeren in Lochem.

Jan Ottink, met de onderscheiding. Foto: Rudi Hofman
Lovende woorden van Henk Kamp, een groot fan van Jan Ottink. Foto: Rudi Hofman
Burgemeester Sebastiaan van 't Erve sprak Jan Ottink toe via een videoscherm. Foto: Rudi Hofman
Jan Ottink en band tijdens het optreden in de Schouwburg Lochem. Foto: Rudi Hofman