Sander Grootendorst tijdens zijn lezing. Foto: PR

Sander Grootendorst tijdens zijn lezing. Foto: PR

Gelselaar bron van poëzie

Veel inzendingen voor wereldwijd en nu digitaal gedichten-festijn

GELSELAAR - In poëzie kan zelfs een klein dorp groot zijn. Gelselaar in de Achterhoek verlegt met een wereldwijd digitaal poëziefestijn grenzen. Uit nood in coronatijd geboren. Voor poëziewedstrijden in dit dorp met als thema ‘bron’ stroomden gedichten binnen uit het gehele land en uit België. In de Nederlandstalige categorie zelfs meer dan twee keer zoveel als vorig jaar. Over deze letteroogst informeert een direct al geprezen film op onderstaande website.

Het Gelselaarse poëziefestijn was vorig jaar een bruisend hoogtepunt van de voor de eerste keer gehouden Appeldag. Door het coronavirus moest de organiserende Stichting Bie Winkels zich dit jaar sterk beperken. Met de film op YouTube zijn op de valreep nieuwe wegen ingeslagen. Eén van de hoogtepunt in de film vormt de korte lezing van dichter, journalist en natuurkenner Sander Grootendorst over de grote Duitse dichter en schrijver Annette von Droste-Hülshoff (1797-1848), die werd geboren in Havixbeck nabij Münster.

Veel poëzie ingezonden
Grootendorst vormde met kunsthistoricus Jaap Nijstad ook de jury van de Nederlandstalige editie van de poëziewedstrijden in Gelselaar. Het thema ‘bron’ is ontleend aan eeuwenoud cultureel erfgoed, dat ook de aangrenzende streken met elkaar verbindt. Nergens anders dan in dit Achterhoekse dorp staan nog Bentheimer waterputten met een jaartal erop uit de 16de eeuw. Eén daarvan, met het jaartal 1579, staat bij boerderij Winkels, waar de organiserende stichting naar is genoemd. Voor de Nederlandstalige categorie werden 95 gedichten (van 63 dichters) ingezonden. Aanzienlijk meer dan de veertig van vorig jaar.
Tot winnaar werd uitgeroepen het gedicht ‘kwikstaart’ van Annette Akkerman uit Maarssen. Het bekoorde de jury vooral door haar verfijnde en kleine dichtvorm, met zo buitengewoon zorgvuldig gekozen woorden, dat hierin een kleur ontstaat die het kleine dorpje Gelselaar lijkt te verbinden met de poëtische traditie van Japan. “Zover is het gekomen met onze Appeldag, dat zo’n prachtig kleinood over landsgrenzen heengaat.”
Tweede werd Albert Buitenhuis uit Lochem met het gedicht ‘Waar ooit alleen zacht water wiegde’. Het bezingt de Bentheimer put met het jaartal 1575 erop voor boerderij Stokkink in Gelselaar. De derde prijs ging naar een gedicht van Paul Vincent uit Retie in België, met de beginregel ‘verder moeten we nog’.

Streektaal
Waarom de streektaaleditie deze keer met 22 gedichten (vorig jaar 25) wat achterbleef, is niet duidelijk. Aangenaam voor de organisatoren is wel ook hier de spreiding van deelnemers, over de oostelijke provincies. Ook bij de prijswinnaars. Bennie Sieverink uit Hengelo (O) won met het gedicht ‘Het oog’. Ina Brethouwer, de winnaar van vorig jaar, prees hem met de woorden: ’t Thema zelf wordt met gin woord eneumd, tegelieke is alles in dit gedicht opebouwd umme de bron hen”. Zij deed dat namens de streerktaaljury, waarin ook Gerrit Klaassen en Dinie Kossink-Abbink zitting hadden. Willem Tjebbe Ostenbrink uit Zuidhorn in Groningen werd dit jaar met ‘Wotter en stien’ tweede. Vorig jaar was hij (gedeeld) derde. De derde prijs was nu voor ‘Waterputte’ van Joop Hekkelman uit Gorssel.


www.appeldag.blogspot.com

De put van Bentheimer zandsteen met het jaartal 1575 voor Stokkink in Gelselaar. Foto: PR