Theo te Brake,, Gerrit Stigter en Arno van Zaanen (v.l.n.r.) aan het schoffelen in de rotonde. Foto: Jan Hendriksen
Theo te Brake,, Gerrit Stigter en Arno van Zaanen (v.l.n.r.) aan het schoffelen in de rotonde. Foto: Jan Hendriksen

Um de Grolseweg trakteert deelnemers ‘Reurle in ‘t Lech’ op extra rondje

RUURLO – Het is zoals ze zelf zeggen de op één na mooiste rotonde in de gemeente Berkelland. Die aan de Groenloseweg die zich met De Venterkamp en Joostenkamp kruist en sinds 2016 door Buurtvereniging Um de Grolseweg is ‘geadopteerd’ van de gemeente Berkelland.

Door Jan Hendriksen

Omdat Buurtvereniging Um de Grolseweg dit jaar haar dertigjarig bestaan viert hebben het bestuur van de buurtvereniging en de vrijwilligers die de rotonde wekelijks onderhouden besloten dat men dit jaar de deelnemers aan de verlichtingsroute ‘Reurle in ‘t Lech’ op een ludieke wijze een extra gratis ‘rondje’ op de rotonde wil ‘schenken’. Het was een aantal jaren geleden dat de buurtbewoners het een doorn in het oog vonden hoe de rotonde er af en toe bij lag. De gemeente Berkelland onderhield periodiek de rotonde. “Maar naar onze mening kon die wel wat creatiever worden ingericht en meer onderhouden worden. Met de positieve medewerking van de gemeente Berkelland hebben we toen besloten om de rotonde te adopteren en zelf voor de beplanting en het onderhoud te zorgen”, zo verklaart vrijwilliger Arno van Zaanen van Um de Grolseweg. In diezelfde periode adopteerde Hotel Avenarius de rotonde ter hoogte van de Vordenseweg, Groenloseweg en de Dorpsstraat. De ‘adoptie’ van rotondes ter hoogte van de Vordenseweg, Zelhemseweg en Vordenseweg, Rondweg Zuid liepen jammer genoeg destijds op niets uit. Arno van Zaanen: “Wat zou het prachtig zijn dat al die andere vijf provinciale rotondes in Ruurlo tussen de Vordenseweg en Borculoseweg ook zouden worden geadopteerd door bijvoorbeeld bedrijven of verenigingen zoals dat in onder meer Borculo en in de gemeente Bronckhorst wordt gedaan. We weten dat een plaatselijke hovenier nog recent bezig is geweest om de rotonde ter hoogte van de Groenloseweg, met de Rondweg Oost en Grolsweg te adopteren. Maar de gesprekken tussen de gemeente Berkelland en de Provincie Gelderland zijn jammer genoeg op niets uitgelopen.”

Beplantingsadvies
Vanaf het vroege voorjaar gaan wekelijks op de donderdagmorgen een aantal buurtbewoners van Um de Grolseweg met harken, schoppen en schoffels naar de rotonde voor de beplanting en het onderhoud. Hovenier Jochem Pardijs voorziet de buurtbewoners jaarlijks van beplantingsadvies en sinds begin dit jaar beschikt men over een waterpuls die door het Ruurlose bedrijf Sturris gratis is geslagen en waarmee men de rotonde kan besproeien. “En dat was afgelopen voorjaar ook hard nodig. Tot vorig jaar gingen we in droge periodes met een kleine waterkar naar de rotonde”, zo verklaart Theo te Brake. In de rotonde staat een keur aan planten en bloemen zoals winterjasmijn, Amerikaanse sering, herfstfreude, mahoniestruiken, bruidsbloemen en floxen.

Complimenten
Ongevraagd krijgen de vrijwilligers complimenten van Ruurloërs en zelfs passanten van buiten Ruurlo voor de prachtig ingerichte en onderhouden rotonde. “En dat geeft een ontzettend goed gevoel”, zo besluit Gerrit Stigter die als vrijwilliger ook bijna elke donderdag de handen uit de mouwen steekt.