Tijdens de Landgoederenwandeltocht wordt ook Kasteel De Wildenborch aangedaan. Foto: PR.
Tijdens de Landgoederenwandeltocht wordt ook Kasteel De Wildenborch aangedaan. Foto: PR. unknown

Corona of niet: er wordt gewandeld

DOS Barchem met Land-goederen-tocht in Vorden

Door Jan Hendriksen

VORDEN/BARCHEM - Het is een totaal nieuwe ervaring voor de inmiddels bijna zestigjarige Wandelsportvereniging Door Oefening Sterk (WSV.DOS-Barchem). Voorinschrijven voor de Landgoederenwandeltocht van DOS kan alleen nog online. De tocht is op zondag 6 september en start bij Eet-, drink- en feestgelegenheid De Herberg in Vorden.

“We hebben overwogen om de Landgoederenwandeltocht in verband met de corona-maatregelen te annuleren. Maar we vonden het uiteindelijk een uitdaging om toch door te gaan. Wel bracht het veel extra werk voor onze vrijwilligers met zich mee. Per afstand is namelijk een tijdslot ingesteld. Daarmee kan ieder kwartier een vastgesteld aantal wandelaars van start gaan”, vertelt voorzitter Ab Hamer.
De deelnemers aan de Landgoederenwandeltocht kunnen zondag kiezen uit vier afstanden: vijf, tien, twintig en dertig kilometer. Zij passeren diverse Vordense landhuizen en kastelen met landgoederen, vandaar de naam van de tocht.
Vanaf de startlocatie in Vorden gaan de wandelaars richting Kranenburg. De tocht gaat voor een deel door natuurgebied Het Grote Veld en leidt langs diverse bijzondere kastelen, zoals Kasteel Vorden en Huize Wientjesvoort (20 en 30 km), Huize Het Enzerinck (10, 20 en 30 km) en Kasteel De Wildenborch (30 km).
De kortste afstand, de vijf kilometer, gaat door het Knopenlaantje. In de jaren waarin Kasteel Vorden onderdak bood aan het gemeentehuis (van 1980 tot 2005) gaven paren daar elkaar in een romantische omgeving het jawoord. Maar na na afloop van de trouwplechtigheid gingen zij toch snel nog eventjes naar het Knopenlaantje (Liefdeslaantje), waar zij met het leggen van een knoop in een twijg hun liefde echt bezegelden.
De starttijd voor de dertig kilometer is tussen 8.30 en 10.00 uur. Voor de twintig kilometer kan men tussen 9.00 en 11.00 uur vertrekken en voor de tien en vijf kilometer tussen 10.00 en 12.00 uur. Deelname is zoals aangegeven alleen mogelijk via online voorinschrijving op onderstaande website en kost 3,50 euro voor leden van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). Niet-leden van de wandelbond betalen 4,50 euro.


www.wsvdosbarchem.nl