De deuren van de kantine zijn gesloten. Voorlopig blijven ze dat ook. Foto: Henri Walterbos
De deuren van de kantine zijn gesloten. Voorlopig blijven ze dat ook. Foto: Henri Walterbos

Vios Beltrum sluit kantine tot nader order

'De anderhalve meter is in de kantine niet te handhaven'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Met ingang van 22 augustus heeft sportfederatie Vios Beltrum de kantine op sportpark De Sonders gesloten, tot nader order, zo maakte het bestuur bekend op sociale media.

“Zoals jullie ongetwijfeld meegekregen hebben, is het aantal positieve besmettingen met het coronavirus de afgelopen periode helaas weer aanzienlijk gestegen in Nederland. Reden voor de Sportfederatie Vios Beltrum om afgelopen donderdag samen te komen en te bespreken hoe wij als gezamenlijke sportverenigingen op sportpark De Sonders ervoor kunnen zorgen dat we allen zo veilig mogelijk onze geliefde sporten zo veilig mogelijk kunnen blijven beoefenen. Met de start van de beker- en competitiewedstrijden, en de daarbij behorende extra bezetting van ons sportpark en kantine, en de per 10 augustus ‘verplichte' registraties van kantine- en terrasbezoek, is gezamenlijk besloten om de kantine per zaterdag 22 augustus tot nader order te sluiten. Alle verenigingen van Vios B, inclusief Stichting Survival, hechten immers grote waarde aan de veiligheid van alle bezoekers. Mochten er ontwikkelingen of versoepelingen mogelijk zijn, houden we u uiteraard op de hoogte,” aldus bestuur v.v. Vios Beltrum en overige verenigingen sportpark De Sonders.

‘Te vol’
Volgens William Slotboom, voorzitter van de voetbaltak, restte het bestuur van de sportfederatie niets anders dan de kantine te sluiten. “Wij zijn een open en vitaal sportpark. Er wordt niet alleen gevoetbald, maar ook survival, handbal, volleybal, gymnastiek en bootcamp beoefend.. Het wordt gewoon te vol. De anderhalve meter is in de kantine niet te handhaven. Iedereen kent de regels. Iedereen weet dat ze op anderhalve meter moeten zitten.” Om alleen maar als politieagent op te moeten treden, zien de verenigingen niet zitten. “De veiligheid en gezondheid van al onze leden staat voorop. Dat geldt voor het gehele sportpark. Dan is dit de enige manier. We hopen dat het voor aanvang van de competities allemaal weer wat versoepelt, maar vooralsnog hebben we gezegd; ‘jongens, er is maar één oplossing: de kantine gewoon sluiten!”

Derving inkomsten
De sluiting blijft niet zonder gevolgen voor de vereniging zelf. “Het betekent derving van inkomsten, maar goed, dat mag geen leidraad zijn voor gezondheid.” Op het complex wordt wel gewoon gevoetbald en getraind. “Maar alles conform voorschriften RIVM en van de KNVB. Anderhalve meter uit elkaar in de kleedkamers, handen desinfecteren.”

Staat Vios B bekend als gastvrij, hier zal tijdelijk een andere invulling aan gegeven worden. De verenigingen worden allen wel ontvangen op het sportpark, maar het gezellige kopje koffie met de begeleiding van de tegenstander zit er vooraf niet in. “Klopt. De kantine is vooraf gesloten. We ontvangen iedereen zoals de voorschriften voorschrijven. De clubs worden naar de kleedkamers begeleid, er wordt gevoetbald, na de wedstrijd douchen en 'dan mot ze gewoon gaon',” is Slotboom helder. “Het is gewoon even niet anders. We willen en kunnen geen halfbakken maatregelen nemen.” Het kopje thee in de rust is ook nog allerminst zeker. “De thee in de rust, daar zijn we nog over bezig. Ik denk dat dat straks misschien nog wel uitgevoerd kan worden.”

Hoe het besluit is gevallen bij de leden en gebruikers weet Slotboom maandagmiddag nog niet. “Ik heb er nog niets van gehoord. Misschien komen die nog, maar Beltrum is ook een heel sociaal volk. Die weten dondersgoed dat wij dit niet zomaar voor de flauwekul doen. Ik denk dat men het zelf ook wel begrijpt. We zijn er als aangesloten verenigingen allemaal van overtuigd dat dit de beste manier is.” De situatie blijft voortduren tot minimaal 16 september. “Dan komen we weer bij elkaar om te evalueren. We hopen dat we voor de start van de competitie iets kunnen doen.”

Een Vioslid bevestigt desgevraagd het verhaal van de voorzitter. “De kantine zat steeds ‘mudjevol’. De stoelen staan in het begin netjes opgesteld zoals voorgeschreven maar in ‘no time’ zitten de mensen weer dicht op elkaar. Dan snap ik dit wel, al is het erg jammer.”