Alles verloopt vlekkeloos bij de eerste poging. Foto: Arjen Dieperink
Alles verloopt vlekkeloos bij de eerste poging. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Herman Zwiers lapt antieke dwarsdorsmachine op

Eerste demonstratie volgend jaar bij Reurlse Pompdagen

Door Arjen Dieperink

GROOT DOCHTEREN - Achter op het erf van Herman Zwiers is het een gezellige drukte. Er staat een heel oude machine te draaien: een bijna honderd jaar oude dwarsdorsmachine. Vier man zorgen voor de aanvoer van het graan, terwijl de machine die wordt aangedreven door de tractor van Lochemer Siward Dijkman staat te stampen.

De dwarsdorsmachine dateert uit het midden van de jaren dertig van de vorige eeuw. Op de bovenste plank staat: 'Osterreichische Epple Buxbaumwerke A.G. Weis'. Direct komen vragen op als hoe kom je eraan en wat wil je ermee? Herman Zwiers antwoordt: "Wij hebben al een binder waarmee wij het graan hebben gemaaid. Toen zei mijn vrouw Hannie, je moet het ook maar in eigen beheer gaan dorsen."
"Ik heb hem uiteindelijk via Marktplaats gevonden, bij iemand in Den Ham. Het kostte even tijd om te onderhandelen maar wij werden het eens. Toen ik de machine had meegenomen hebben we hem met zo'n vijf man gerestaureerd. Daar zit zo'n honderdtwintig tot honderdvijfendertig uur werk in."
De dorsmachine werd in 1786 ontwikkeld door Andrew Meikle, een Schotse ingenieur. De eerste machines werkten stationair en werden aangedreven door een tractor. Later kamen de zelfrijdende maaidorsers. De dorsmachine is in Oostenrijk gemaakt voor een Duitse firma. Hoe het apparaat uiteindelijk in Den Ham terecht is gekomen weet Zwiers niet.

Demonstraties
"Op een paar puntjes na verliep het proefdraaien van de bijna honderd jaar oude machine uitstekend. Het doel is dat de oude landbouwmachines, waaronder deze dwarsdorsmachine voor het grote publiek worden gedemonstreerd. Zo krijgt men een kijkje in het verleden, hoe toen het graan werd verwerkt. Helaas kunnen er op dit moment geen demonstraties worden gegeven in verband met de corona-maatregelen. Dat begrijp ik ten zeerste".
Het grote publiek moet dus nog even geduld hebben. Maar de eerste demonstratie, in Ruurlo, is al geboekt. Voor de Reurlse Pompdagen, van 18 tot 22 augustus volgend jaar is Herman Zwiers inmiddels gevraagd.

.