Zo lang mogelijk meedoen in de samenleving is belangrijk. Foto: Erika Klein Kranenbarg
Zo lang mogelijk meedoen in de samenleving is belangrijk. Foto: Erika Klein Kranenbarg

Aandacht voor dementie in Berkelland

BERKELLAND - ‘Mensen met dementie doen ertoe in Berkelland’. Met deze zin liet Marijke van Haaren weten verheugd te zijn over het initiatief van de Berkellandse Uitdaging om dit jaar speciaal aandacht te vragen voor dementie.

Een op de vijf mensen krijgt te maken met dementie en de verwachting is dat dit aantal verdubbeld richting 2040. De gemeente Berkelland profileert zich graag als dementievriendelijke gemeenschap. Al in 2016 richtte het samen met Alzheimer Nederland afdeling Oost-Gelderland het platform Dementie Berkelland op. Doel van dit platform was de inventarisatie van de problemen en wensen rondom dementie en de verbetering van de ondersteuning van mensen met dementie. Begin 2018 kreeg de gemeente het certificaat ‘Dementievriendelijke gemeente’ uitgereikt. Kort daarop plaatste zij een tegel voor het gemeentehuis met daarop de tekst ‘Samen maken we Nederland dementievriendelijk’. Bovendien startte zij vanuit het uitvoeringsprogramma ‘Samen Denken, Samen Doen’ (sociaal domein) een projectgroep dementie. Centrale opgave daarbinnen is bewustzijn en begrip kweken voor dementie en zo de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun mantelzorgers verbeteren.

Ook de Berkellandse Uitdaging wil dit jaar bijdragen aan het thema ‘dementievriendelijke gemeenschap’ en heeft speciaal voor dit doel het project ‘Voor ik vergeet’ opgestart in samenwerking met professionals vanuit de gemeente waaronder Tine Bouwman, Jacqueline Kremer van Humanitas, Haidy Jansen van Zorgerf Berkelland en verpleegkundige Mieke Nijbroek.

In de Oude Mattheüs in Eibergen wordt op 7 september een interactieve avond gehouden voor inwoners, stichtingen, verenigingen en bedrijven met het doel bevordering van bewustwording en aanreiken van praktische handvatten om mensen met dementie en hun naasten in de samenleving beter te kunnen ondersteunen. Het streven is dat mensen met dementie zolang mogelijk kunnen meedoen aan de samenleving.

Speciaal voor dit doel heeft filmmaker Jelle Kleinhesselink vijf korte video’s gemaakt onder de titel ‘Voor ik vergeet’. Het zijn introducties over bestaande situaties met betrekking tot dementie. Bijvoorbeeld is een video te zien over een persoon die de eerste tekenen van dementie vertoont. Een andere video gaat over de rol van de mantelzorger. Aan de hand van de video’s zullen ervaringsdeskundigen tijdens de avond de dialoog aangaan.

Avondvoorzitter is Loes Steinebach, voorzitter afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland. Het project ‘Voor ik vergeet’ is bekostigd door de provincie Gelderland.

Vanwege het coronavirus, kan slechts een beperkt aantal mensen de avond in de Oude Mattheüs bijwonen. Daarnaast zal er een livestream zijn, zodat mensen thuis ook de avond kunnen volgen. De avond op 7 september start om 19.30 uur. Meedoen aan de avond kan via: https://berkellandseuitdaging.nl/voorikvergeet/ Degene die zich aangemeld hebben, krijgen de link voor de livestream toegestuurd.