Henrike Lobbes bij het Zutphense Hampshire Hotel ’s Gravenhof: “We verwachten een prima najaar, mits…” Foto: Eric Klop
Henrike Lobbes bij het Zutphense Hampshire Hotel ’s Gravenhof: “We verwachten een prima najaar, mits…” Foto: Eric Klop

'Een leeg bedrijf is verschrikkelijk'

Hampshire Hotels in Zutphen en Ruurlo overleven coronagolf

Door Eric Klop

ZUTPHEN/RUURLO – Ze kan zich die zondagmiddag in maart nog goed herinneren. De persconferentie op tv, waarin premier Mark Rutte meldde dat vanwege het coronavirus de horeca binnen het uur de deuren moest sluiten. Henrike Lobbes, samen met Arnold Labohm en Bob Olde Olthof eigenaar van de Hampshire-hotels ’s-Gravenhof te Zutphen en Avenarius in Ruurlo, kijkt terug op haar ervaringen als ondernemer in tijden van lockdown.

Inmiddels zitten de kamers weer vol. Maar de schrik en hectiek van ruim vijf maanden geleden is Henrike Lobbes nog amper te boven. “Het gevoel dat je geen controle meer hebt over je bedrijf. Iemand, de minister-president, die je vertelt dat over een uur je bedrijf op slot moet. Dat gaat in conflict met alles wat je lief is. Een ondernemer runt zijn zaak. Voelt, is bezig met plannen. Met de winter net achter de rug. Allerlei feestdagen kwamen eraan. Festiviteiten en plechtigheden vanwege 75 jaar vrijheid. In Zutphen zouden we zo’n honderd Canadezen te gast krijgen. Zij cancelden weliswaar al een week voor de lockdown, maar je hebt toch de stille hoop dat die aan je voorbijgaat.”

“De termijn van sluiting was ongewis”, vervolgt Lobbes. “De horeca moest dicht, maar voor hoelang? Continue ging de telefoon en kwamen mailtjes binnen. Annuleringen. Een soort paniek. Ook weet ik nog dat we de burgemeester van de gemeente Berkelland, waar Ruurlo onder valt, belden. Waar moesten de gasten die we in ons hotel hadden zo snel naar toe? Je kunt ze niet zomaar wegsturen, zeker als het buitenlanders betreft. De burgemeester leefde met ons mee. Maar het moest, binnen 24 uur. En wat verder te doen? Hoe ziet de toekomst eruit? Dat wisten we niet en niemand kon ons dat vertellen. Dan moet je schakelen.”

Orde op zaken
Henrike Lobbes en haar compagnons stelden binnen een paar dagen orde op zaken. “Ons personeel werd naar huis gestuurd. Zelf zat ik hier in Zutphen wekenlang alleen op kantoor om coronaproof door te werken. Een van mijn kompanen bewaakte zo het hotel in Ruurlo. De ander zat thuis. Heel onwerkelijk. Het overleg bleef echter. Wat kunnen we nog? Zo stuurden we alle medewerkers op online-training. Want het was geen vakantie. Gaandeweg roosterden we kleine groepjes in om klusjes onder handen te nemen. Maar voor gasten bleven we verboden gebied, hoewel er begin april sprake was van een soort opening. In Zutphen, ten behoeve van het Gelre Ziekenhuis. Daar vond door de pandemie een opschaling plaats met extra artsen en verplegend personeel. Zij konden in Hampshire Hotel ’s Gravenhof overnachten en even tot rust komen. Wij waren daar blij mee. Zo was een van de hotels toch weer enigszins operationeel.”

Begin mei konden de hotels in Ruurlo en Zutphen op zeer bescheiden niveau weer open. De restaurant bleven vooralsnog alleen toegankelijk voor de hotelgasten. “Een opstartfase”, zegt Lobbes. “Zowel voor ons als voor de leveranciers, want ook die hadden bijna twee maanden lang nauwelijks iets om handen gehad. Op 1 juni mochten we weer ‘gewoon’ van start. Eindelijk, je popelt. Je wilt je werk doen. Omzet draaien. Maar wel volgens de regels. Spatschermen, voldoende afstand uitmeten, pijlen, linten en stickers, opnieuw inroosteren van personeel. Dat switchen gaf een enorme impact en was heel arbeidsintensief. Dat heb je er echter graag voor over. En ondertussen maar weer afwachten wat premier Rutte te melden had. En wat zouden wij dan eventueel moeten doen?”

“Handen schudden is er nog altijd niet bij”’, vervolgt de hoteleigenaar. “Dat went. Maar een leeg bedrijf is verschrikkelijk. Onze wereld stond het afgelopen voorjaar op z’n kop. Je verkeert in een overlevingsmodus. Alle ‘live’-contacten waren weg. Met de gasten, met de zakelijke relaties en in feite ook met onze honderd medewerkers. Je kunt je er haast geen voorstelling van maken hoe dat voelt. Maar je moet er, ook als mens, wel mee dealen.”

Braaf
Bij de gasten heerste de eerste weken na de versoepeling enige terughoudendheid. “Het duurde echt even voordat men dacht: ‘We gaan er weer eens op uit om een terrasje te pakken of een hapje te eten’. Nederland is over het algemeen heel braaf. Maar langzaam kwamen de zaken weer op gang. En dat merkten wij ook. Gaandeweg de zomer zaten onze hotels helemaal vol. Tot op de dag van vandaag vindt men ons weer, hoewel bruiloften en partijen taboe zijn en het met buitenlandse gasten evenzeer nog mondjesmaat gesteld is. Dat heeft alles te maken met de regels over de grens, die er gelukkig ook voor zorgen dat Nederlanders hun vakantie in eigen land vieren en bovendien naar Zutphen en Ruurlo de weg weten te vinden.”

Henrike Lobbes verwacht bovendien voor het najaar prima zaken. “Mits…”, geeft ze echter aan. “Ik ben blij met de handrem die her en der weer is aangetrokken. Want als de boel opnieuw uit de hand loopt, is de horeca een van de eerste branches die dat merkt. We zijn een kwetsbare sector. Daarom is ons beleid voor de nabije toekomst gestoeld op een drietal scenario’s. Het mooiste gaat uit van zoals het nu gaat. Dan wacht ons een druk laatste kwartaal en sluiten we dit jaar positief af. Denk bijvoorbeeld aan de mensen die nog steeds niet naar het buitenland gaan. Van het slechtste scenario is sprake wanneer het opnieuw tot een totale lockdown komt. Dan is het voorbij. Dat kan onze hotelonderneming niet trekken. Momenteel zijn we financieel gezond, maar eens houdt het op. Ook de steunpakketten van de overheid raken een keer uitgeput. En dan is er nog de middenweg. Het beste van het slechtste. Dat bijvoorbeeld het restaurant gefaseerd open en dicht moet. Toegankelijk als het licht is en dicht na zonsondergang. Daar zouden we mee overweg kunnen. Of je nou om acht uur het diner serveert of drie uur eerder. Dat maakt ons niet uit. Dat kunnen we intern oplossen.”

Alle toestanden omwille van COVID-19 hebben de hotelier en haar compagnons wel wat geleerd. “Wees inventief, iets wat trouwens voor alle ondernemers geldt. Ga niet achterover leunen, maar speel in op de situatie. En besef bovendien dat we het met z’n allen moeten doen om door deze bijzondere tijd heen te komen. Ook klanten en gasten”, wijst ze tot slot vriendelijk doch beslist op een ieders verantwoordelijkheid om het coronavirus te overwinnen.