De gastvrouwen Corrie van Capelleveen (l) en Annelies Weernink van het Gastvrijheidspunt van VVV Ruurlo konden ook zaterdag weer tal van 'klanten' verwelkomen. Foto: Jan Hendriksen
De gastvrouwen Corrie van Capelleveen (l) en Annelies Weernink van het Gastvrijheidspunt van VVV Ruurlo konden ook zaterdag weer tal van 'klanten' verwelkomen. Foto: Jan Hendriksen

Informatrices gastvrijheidspunt VVV Ruurlo drukker dan ooit

RUURLO - Zaterdagmorgen klokslag tien uur. Amper hebben de dienstdoende gastvrouwen Corrie van Capelleveen en Annelies Weernink de deur van het 'Gastvrijheidspunt' van VVV Ruurlo aan het Kerkplein van het slot gedraaid of de eerste ‘klant’ staat al aan de balie. Van achter het kuchscherm vraagt de mannelijke bezoeker om een fietsroute. En hij is niet de enige op deze zomerse zaterdag. Er volgen er nog velen.

Door Jan Hendriksen

De start van het nieuwe Gastvrijheidspunt zoals het Ruurlose VVV-kantoor sinds begin februari officieel heet was vals. Het was door de corona-crisis in maart en april tot en met begin mei dicht. Maar toen eenmaal de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werden versoepeld liep het storm.
“We kunnen merken dat meer Nederlanders hun vakantie in eigen land ‘vieren’ dan ooit tevoren. Gezinnen zoeken vooral naar ‘doeactiviteiten", zo is de ervaring van Van Capelleveen en Weernink. “We wijzen ze dan op de vele mogelijkheden in Ruurlo op wandel- en fietsgebied heeft zoals de vernieuwde Zevensprongroute, het Kabouterpad, de Roekoetocht en het Jonker Joostpad. Maar ook naar het dit jaar geopende Liefdespad en de vorig jaar geopende Tegelroute van de Historische Vereniging Old Reurle”, aldus het tweetal dat samen met dertien andere gastvrouwen het Gastvrijheidspunt van maandag tot en met zaterdag ‘bemenst’.

Touchscreen
In de vernieuwde balie is een touchscreen verwerkt, waarmee de informatrices bezoekers kunnen inspireren. In de tafel kan informatie worden opgevraagd over bijvoorbeeld attracties en musea, eten en drinken of sportieve activiteiten. Door middel van foto's en filmpjes krijgt de bezoeker een goed beeld van de diverse belevenissen in de regio. Ook zijn er routekaarten voor wandelen of fietsen opgenomen in de tafel.
“Maar het touchscreen is voor de bezoekers momenteel niet zelf te gebruiken in verband met de corona-maatregelen. Het zou betekenen dat we de tafel elke keer nadat bezoekers hem gebruikt hebben weer schoon zouden moeten maken. En dat is onbegonnen werk. Wij bedienen het touchscreen nu zelf”, zegt Annelies.

Reuring
Komende week gaan de ‘Reurlse Zomerdagen’ met onder meer een openluchtkerkdienst, een brandweermiddag voor de jeugd, Fiets de boer op, de Korenavond en de folkloredag en braderie niet door. Om toch voor wat extra ‘reuring’ op het Kerkplein te zorgen had Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo (STAR), die het Gastvrijheidspunt exploiteert, zaterdag een klein draaiorgeltje ingehuurd. Herman Wezeldijk en Gerrit Stegeman zorgden zodoende voor vrolijke deuntjes op het Kerkplein.

Doolhof
De STAR betreurt het overigens dat men in verband met de corona-maatregelen het doolhof aan de Hengeloseweg dit jaar gesloten houdt. “Aangezien wij de 1,5 meter regeling binnen de poort van het doolhof niet kunnen handhaven (paden te smal) en al onze vrijwilligers wat leeftijd betreft tot de risicogroep van het virus behoren houden we dit jaar het doolhof gesloten. Hoe jammer dat ook is en ook al betekent het voor de stichting financieel een flinke aderlating. We zijn momenteel druk bezig te bedenken hoe we aanpassingen kunnen doen zodat we volgend jaar in het seizoen weer open kunnen zijn”, zegt voorzitter René Swienink van de STAR.

Ongewis
Wat jammer genoeg ook geen doorgang vindt is de jaarlijkse Fietsvierdaagse van de VVV Ruurlo die van dinsdag 25 tot en met vrijdag 28 augustus zou plaatsvinden. Of de andere activiteiten die VVV Ruurlo dit jaar nog in petto heeft zoals de Snertfietstocht (oktober), de Herfstwandeling en de Reurlse Midwinterhoornwandeling (november) wel door kunnen gaan is en blijft door de corona-perikelen nog zeer ongewis.