De voor de Appeldag inspirerende oude appelboom bij boerderij Winkels in Gelselaar, achter het kunstwerk van de drie schrijvende meesters, hangt dit jaar overvol met appels. Foto: PR
De voor de Appeldag inspirerende oude appelboom bij boerderij Winkels in Gelselaar, achter het kunstwerk van de drie schrijvende meesters, hangt dit jaar overvol met appels. Foto: PR

Gelselaarse Appeldag in oktober gaat door

GELSELAAR - De Appeldag in Gelselaar op zaterdag 10 oktober gaat ondanks de problemen rond het corona-virus door. Met als hoofdonderdelen het persen van de appels en het poëziefestijn. Maar ook de jeugd komt weer aan zijn trekken, met een fotoworkshop.

Het programma wordt op onderdelen iets aangepast. Zo zal het poëziefestijn van de Stichting Bie Winkels slechts voor een beperkt aantal bezoekers bij te wonen zijn. Het wordt tijdens deze Appeldag niet gehouden in de kerk, maar in boerderij Winkels. Het volledige programma wordt via een livestream op YouTube uitgezonden, zodat iedereen kan dit volgen. Het adres hiervoor wordt nog gepubliceerd.
De Achterhoekse Sappers komt die dag wel gewoon naar Gelselaar. Wie er gebruik van wil maken kan zich aanmelden via de site van het bedrijf. Die is te vinden via een link op het onderstaande informatieblog.

Oude appelboom
Dat de Appeldag zich leent voor herhaling was afgelopen jaar direct duidelijk. Maar het leek de organiserende Stichting Bie Winkels beter deze iets vroeger in oktober te houden. Zo kwam er een mooie datum uit: 10 oktober (10-10-20).
Een oude appelboom bij boerderij Winkels aan de Dorpsstraat in Gelselaar inspireerde Bie Winkels voor de eerste editie van het poëziefeest. Het thema ‘bron’ voor de poëziewedstrijden dit jaar is ontleend aan eeuwenoud cultureel erfgoed. Nergens anders dan in dit Achterhoekse dorp staan nog Bentheimer waterputten met een jaartal erop uit de 16de eeuw, waarvan één met het jaartal 1579 bij Winkels.
Bij de poëziewedstrijden van de Stichting Bie Winkels wordt opnieuw gewerkt met twee categorieën: Nederlands en Nedersaksisch. Gedichten voor deze poëziewedstrijden moeten voor 15 september worden ingezonden, via het e-mailadres appeloogsten@gmail.com. Over de spelregels en andere zaken rond het poëziefestijn wordt geïnformeerd via het blog bij onderstaande website.

Fotoworkshop voor de jeugd
Voor de Gelselaarse schooljeugd geeft fotograaf Guido Bogert voorafgaande aan de Appeldag via de basisschool een fotoworkshop. Het werk van de kinderen wordt tijdens de Appeldag in boerderij Winkels getoond. Daarnaast wordt gewerkt aan nog een paar programmaonderdelen, waar later meer informatie over wordt verstrekt.

Appeltaart
Via de Appeldag krijgt ook het Gelselaarse bakfestijn van de afgelopen jaren een vervolg. Wie bakt de fraaiste en lekkerste appeltaart? Daar draait het weer om. Iedereen mag deelnemen en thuis bakken. Tussen twaalf en een uur ’s middag kunnen taarten worden ingeleverd in café Florijn, aan de Dorpsstraat. Om 15 uur worden hier de prijswinnaars bekendgemaakt, waarna er ook gelegenheid is voor iedereen te proeven.


appeldag.blogspot.com