Willemien van Uhm neemt vrijdag afscheid van de Kerst Zwartschool .Foto: PR.
Willemien van Uhm neemt vrijdag afscheid van de Kerst Zwartschool .Foto: PR.

Willemien van Uhm neemt afscheid van Kerst Zwartschool

Sympathieke, energieke locatie-coördinator wordt vrijdag uitgezwaaid

Door Jan Hendriksen en Anja Schuurman

RUURLO - Als iemand het gezicht is van de Kerst Zwartschool, dan is het Willemien van Uhm wel. Na ruim dertig jaar kent ze bijna vrijwel heel Ruurlo en heeft ze een gigantisch netwerk opgebouwd. Op vrijdag 10 juli verlaat de sympathieke, energieke locatiecoördinator de Ruurlose school en kunnen genodigden middels een ‘uutzwaai-moment’ van 16.00 tot 18.00 uur al fietsend of lopend bij de school aan de Schoolstraat op gepaste (corona)-wijze afscheid van haar nemen.

De Kerst Zwartschool zit Willemien in het bloed. Voor haar is er geen enkel verschil tussen functies en taken binnen de school. Of men leerkracht is, conciërge of schoonmaakster: Willemien is iedereen die zich inzet voor haar school dankbaar. Wat haar misschien wel het meest bijzonder maakt, is dat ze altijd op zoek is naar harmonie. Ze probeert strubbelingen altijd naar ieders tevredenheid op te lossen. Met in haar achterhoofd immer het belang van de school..
Bij de kinderen staat Willemien bekend om haar ‘hakken’. Ze loopt altijd op een drafje en ze is dan ook de enige binnen het team die op dat soort schoenen kan rennen. De leerlingen herkennen haar loopje op gehoor als ze door de gang of langs het open raam loopt.
Het contact met de kinderen mist Willemien wel sinds ze adjunct-directrice en later locatiecoördinator is geworden. Haar functie brengt het met zich mee dat ze wat minder tijd met de leerlingen heeft, dan toen ze groepsleerkracht was. Daarom legt ze haar managementtaken zo nu en dan graag even neer om een groep te vervangen, even een pleindienst te draaien, de leerlingen aan het eind van de dag uit te zwaaien of een aantal avonden klassen te begeleiden (op hoog wandeltempo) met de avondvierdaagse. Ook voor het draaien van een bardienst met Reurpop draait ze haar hand niet om. Ze geniet dan volop van de vele oud-leerlingen en ouders die ze aan de bar krijgt.

Voor Willemien

is het een

sport om op

alles wat ze

nodig heeft

voor school

eindeloos af te

dingen


Voor Willemien van Uhm is het een sport om op alles wat ze nodig heeft voor school eindeloos af te dingen. Offertes en aanbiedingen kunnen volgens haar altijd scherper. Het lijkt wel of haar dagen geen 24 maar 48 uur duren. Wat zij op een dag weet te realiseren is ongelooflijk. Willemien is dan wel één van de oudsten van het team, maar dat is aan haar energie level absoluut niet te merken. Ze is trots op haar team en trakteert hen dan ook regelmatig op extraatjes. Waar ze haar collega's echt wakker voor kan maken, is haar ongeëvenaarde rum-cognac-taart. “Die heb ik vannacht nog gauw even gemaakt”, zegt ze dan steevast.

Plezier
De geboren en getogen Achterhoekse wilde met haar plattelandsachtergrond eerst boerin worden. Maar het liep anders. Middels ‘invalswerk’ begon ze haar onderwijscarrière in Borculo om vervolgens via Goor, Lochem, Barchem en Voorthuizen in Ruurlo te belanden. “Mede omdat mijn man Maurits in Vorden bij Sorbo-Nedac kwam te werken”, zo blikt ze terug op haar 44-jarige onderwijscarrière.

Sinds haar functie als adjunct-directeur, en de laatste jaren als locatiecoördinator heeft ze de school als een soort bedrijf gezien. “Leerlingen moeten met plezier naar school gaan. En dat doen ze bij ons. Dat lukt als de leerkrachten plezier hebben in hun werk. En dat is ook het geval. Ouders, leerlingen en leerkracht vormen samen een driehoek voor goed onderwijs. En dat wordt mede gevoed doordat we een groot team zijn met veel kennis dat veel cursussen en alle ontwikkelingen op onderwijsgebied volgt.”

Humor hoort daar volgens Van Uhm zeker bij, denkend aan de jaarlijkse 1-april grappen waarbij de kinderen gefopt worden. “Prachtig om die reacties dan te zien.” De Kerst Zwartschool is onderdeel van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Noord Oost Achterhoek (OPONOA), maar Willemien van Uhm heeft echter altijd vrijwel zelfstandig geopereerd. Ze heeft altijd veel ruimte gekregen, afgedwongen en soms gewoonweg genomen, om eigen initiatieven te ontwikkelen en te volgen wanneer dat in haar ogen beter bij de school paste.

Als een van de hoogtepunten in die dertigjarige periode dat Willemien van Uhm aan de Kerst Zwartschool verbonden was noemt ze het luiden van de oude schoolbel waarna de leerlingen naar hun rijen holden. “Geweldig om al dat enthousiasme van de leerlingen te zien”, aldus Willemien, die zo betrokken is dat ze ook nu nog alle huidige 290 leerlingen en hun ouders bij naam kent.

Dieptepunten waren er natuurlijk ook in al die jaren. Met name de sterfgevallen van een collega, enkele leerlingen en ouders. “Daar heb ik altijd veel aandacht aan besteed om dit samen met leerlingen, team en ouders te verwerken. Ondanks dat we een grote school zijn is die betrokkenheid van een ieder dan ook altijd groot.”

Rustpauze
Nu ze afscheid neemt van het onderwijs wil Willemien eerst een rustpauze nemen. “Daarna zie ik wel wat er op mijn pad komt. De laatste jaren heb ik bijna altijd gewerkt. Ook in de vakanties en dat is toch te veel. Ik zeg ook altijd dat mijn werk een uit de hand gelopen hobby is. Natuurlijk zal ik de leerlingen, mijn team, ouders en alle mensen die altijd voor mij klaar stonden heel erg gaan missen. Ook had ik liever een ander einde van mijn carrière gezien. Deze tijden van corona zijn ook bijzonder. Maar in de afgelopen maanden hebben we gezien dat er weer mooie dingen gebeuren. Het heeft ook positieve gebeurtenissen met zich meegebracht.”