Het clubgebouw werd totaal vernietigd door de brand. Foto: Philip Stein
Het clubgebouw werd totaal vernietigd door de brand. Foto: Philip Stein

Veel acties om Hamelandse Ruiters aan nieuw onderkomen te helpen

Brand heeft twee weken geleden clubgebouw totaal veroest

Door Rob Weeber

GEESTEREN - Het clubgebouw werd in 1988 van de firma Braam in Borculo overgenomen en met de leden geheel gerenoveerd. Tegen half drie in de nacht van 10 op 11 juni ging het fout. Zeer waarschijnlijk vatte de tractor in de naastgelegen schuur spontaan vlam en legde ook het clubgebouw in de as. De brandweer rukte massaal uit, maar er was niets meer te redden.

De Hamelandse Ruiters werd in 1934 opgericht en bestaat eigenlijk uit drie verenigingen: De Hamelandse Menners, De Hamelandse Ponyclub en de Hamelandse Ruiters. Huidige voorzitter is Philip Stein. Hij kijkt met gemengde gevoelens terug op de ramp. “De aanblik na de brand was verschrikkelijk. Er restte slechts een hoopje as. Met de brand verdwenen niet alleen de materialen, maar ook de historie van onze vereniging. We hebben niets meer, geen prijzenkast, geen archief en geen fotoalbums. Dat is misschien wel het ergste van alles. De rest kunnen we weer opbouwen. Een pluim gaat uit naar onze sponsor en verzekeraar OVM die direct na de brand actie heeft ondernomen. Alle resten zijn inmiddels verwijderd en er ligt nu een schoon braakliggend stukje terrein dat wacht op nieuwe bebouwing. Dat geeft weer hoop naar de toekomst.”

Dat er een nieuw onderkomen zal verrijzen, staat voor hem vast. Direct na de brand kwamen de hulpacties op gang. Collega-verenigingen bijvoorbeeld stelden hun terrein en materiaal beschikbaar voor trainingen en clinics waarmee geld opgehaald kan worden. De naastgelegen boerderij doneert een percentage van de zuivelverkopen en ook andere bedrijven doneren goederen en/of geld. Verder worden er diverse veilingen gehouden waarmee geld wordt opgehaald. Hoelang het duurt voordat er een nieuw clubgebouw staat, is nog onduidelijk. Er is inmiddels contact met de gemeente omtrent de voorwaarden voor nieuwbouw. De voorzichtige inschatting is dat het nog een jaar duurt.

Op de Facebookpagina ‘PC En LR De Hamelandse Ruiters’ staan de veilingen en acties vermeld om geld te genereren voor het nieuwe clubhuis.

De brand was verwoestend. Foto: Philip Stein