Eva Schipper snuffelt tussen de stoffen op de markt in Doetinchem. Foto: eigen foto
Eva Schipper snuffelt tussen de stoffen op de markt in Doetinchem. Foto: eigen foto

Eva is creatief met mondkapjes

Zomer-activiteiten in de Achterhoek voor jongeren, deel 1

Door Eva Schipper

DOETINCHEM - Iets wat ik eigenlijk altijd al heb willen doen, is een bezoek brengen aan de stoffenmarkt in Doetinchem. De markt is te vinden bij het stadhuis. Het enige probleem was dat ik niet kon naaien en ik geen doel had voor de stof. Nu het dragen van mondkapjes verplicht is in het OV leek me dit de perfecte gelegenheid om te leren naaien. Dinsdagmorgen ging ik met een vriendin, Teddy, de trein in. Vanaf station Doetinchem is het ongeveer tien minuten lopen, heel goed te doen dus! Op de markt waren een aantal grote kramen te vinden. Eerlijk gezegd waren Teddy en ik bij kraam nummer een al helemaal verkocht. De actie was drie lappen stof voor vijf euro. We hebben dan ook beide drie leuke stofjes uitgezocht.

Daarna werd het tijd voor het tweede deel van de activiteit; het maken van een mondkapje. Voor mij was het ook de eerste keer achter een naaimachine. Ik moet eerlijk bekennen dat het makkelijker was, dan dat ik van tevoren dacht. Je moet overigens wel heel goed weten hoe de draad gespannen moet worden. Dat is namelijk bij mij meerdere keren fout gegaan, je krijgt dan een soort nestje van draad aan je stof. Als je je afvraagt hoe je überhaupt een mondkapje naait, kan ik adviseren om even op Youtube te kijken. Daar staan echt heel duidelijke video’s op. Uiteindelijk vond ik het naaien zo leuk, dat ik nu zelf een topje aan het naaien ben. Of dat me gaat lukken durf ik niet te zeggen. Inmiddels weet ik wel dat mondkapjes veel makkelijker te maken zijn dan dergelijke kledingstukken.

Er zullen vast mensen zijn die denken: waarom zelf zo’n kapje maken als je het ook kunt kopen? Ik snap dat deze activiteit niet voor iedereen in de wieg gelegd is, maar ik zal je proberen te overtuigen waarom het wel de moeite waard is. Allereerst is het echt veel goedkoper om zelf een mondkapje te maken. De wegwerp-mondkapjes kosten gemiddeld 80 cent per stuk. Officieel moet je hem ook na een keer weggooien. Ervan uitgaande dat je drie keer per week met het OV reist, kost dit je bijna vijf euro per week. Voor die prijs kan je zelf meer dan vijftien mondkapjes maken. Ten tweede is het dragen van een katoenen mondkapje echt veel comfortabeler. Dit komt doordat katoen veel meer lucht doorlaat dan een synthetische stof. Bovendien is een herbruikbaar mondkapje veel beter voor het milieu dan een wegwerp-mondkapje. Tenslotte kan je een mondkapje natuurlijk naar eigen wens maken. Zo kan je het mondkapje goed bij je outfit laten passen. Na gebruik even snel het strijkijzer er overheen halen of het even wassen en het kapje is weer klaar voor de volgende rit.

Kortom, heb je zin in een creatieve uitdaging die ook nog eens wat oplevert? Naai dan je eigen mondkapje.

Het mondkapje dat Eva zelf naaide. Foto: eigen foto