Mieps en Willem Koebrugge. Beeld: Daan Nieuwenhuijs
Mieps en Willem Koebrugge. Beeld: Daan Nieuwenhuijs

Aaltens echtpaar vertolkt glansrol in videoclip Snelle

Willem (74) en Mieps (73) Koebrugge spelen in clip bij het nummer Kleur

Door Luuk Stam

AALTEN - Of ze als ouder echtpaar op wilden treden in de videoclip van ‘ene Snelle’? Aaltenaar Willem Koebrugge (74) had nog nooit van de op dit moment meest succesvolle rapper van Nederland gehoord. Inmiddels is dat wel anders, want samen met zijn vrouw Mieps (73) speelt de voormalig schoolmeester een glansrol in de videoclip bij het onlangs door Snelle uitgebrachte nummer Kleur.

In het nummer bezingt de in Gorssel opgegroeide rapper de liefde voor een meisje en voor de steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. In de clip zijn drie koppels te zien, elk in hun eigen stad. Het ‘Utrechtse’ koppel komt uit Aalten. Voor het vertolken van deze rol was het een vereiste dat het betreffende stel ‘de liefde durfde te tonen’ en banden had met Utrecht. Willem en Mieps Koebrugge wonen sinds 1987 in Aalten, maar de Domstad is zo ongeveer hun tweede thuis. De in Epse opgegroeide Koebrugge studeerde er en gooide hier na afloop van die studie zijn boekentas in de Oude Gracht. Nu woont zijn jongste dochter in de stad en past hij met zijn vrouw vaak op de kleinkinderen. “En als de kinderen op vakantie gaan, zitten we in hun huis en maken we de stad onveilig”, vertelt hij. De Aaltenaar deed al eerder mee als figurant in enkele speelfilms, waaronder ’t Schaep met de vijf poten. Zodoende stond hij nog ingeschreven bij een castingbureau.

Over het verzoek om mee te spelen in de clip van een rapper moest hij wel even nadenken. “Maar mijn kleinkinderen zeiden: ‘Heb je nog nooit van Snelle gehoord?’ Zij kennen al zijn liedjes. En de kinderen vonden ook dat we dit prima konden doen.”

Het echtpaar meldde zich aan en werd uitgekozen. Voorafgaand aan de opnames schreef Willem Koebrugge – zonder dat Mieps dat wist – een liefdesbrief voor zijn vrouw, die hij in de clip aan haar voorleest. ‘Ik houd zielsveel van je, voor nu en voor altijd’, schrijft Koebrugge in die brief. ‘Dank voor je ‘er zijn’.’
De betreffende scène moest wel een keer opnieuw, zo vertelt Koebrugge. “Want de mensen van de regie en de cameramensen stonden allemaal te huilen. Dat klinkt misschien overdreven, maar zo ging het echt.”

Toch is Mieps Koebrugge in de clip zichtbaar onder de indruk van de warme woorden waarmee haar man haar tijdens de opnames wist te verrassen. ‘Ik houd ook van jou’, antwoordt ze. ‘Heel veel.’

Die afsluitende scène waarin Willem en Mieps dansend, knuffelend en kussend te zien zijn, is opgenomen bij een bankje in het Utrechtse Willem de Zwijgerplantsoen, vlakbij het huis van hun jongste dochter. Zij stond met de kleinkinderen vanaf een afstandje toe te kijken. “Er kwamen meer mensen en kinderen op af”, vertelt hun vader en opa. “Zij wilden allemaal filmpjes maken, maar dat mocht absoluut niet.”

Bij het hotel in Utrecht waar het stel zich voor de opnames moest melden, was Snelle zelf ook aanwezig. Hij en Willem Koebrugge bleken op dezelfde middelbare school in Zutphen en op dezelfde hockeyclub in Deventer te hebben gezeten. “We hebben enorm veel plezier gehad met deze fijne mensen te werken”, laat Snelle via zijn management weten. “En we zijn enorm blij met het onder andere door hen gerealiseerde resultaat.”

Ook het Aaltense stel zelf is blij met de videoclip. Ze organiseerden een soort persoonlijke première met vertoning op groot scherm en champagne, in het bijzijn van kinderen en kleinkinderen. “Dat was heel bijzonder”, blikt Mieps Koebrugge terug. “De reacties zijn heel positief. Mensen zeggen: ‘Het ontroert.’ Dat deed het bij onszelf ook. Ondanks de champagne kwamen de tranen. De kleinkinderen vinden het ook super. Ze zeiden: ‘Oma, niet huilen.’”

Allebei waren Willem en Mieps Koebrugge hun leven lang werkzaam in het onderwijs. Nu genieten ze alweer ruim tien jaar van hun pensioen en van elkaar. Dat hopen ze nog heel lang vol te houden. De videoclip is alvast voor eeuwig. “Onze dochters zeiden: ‘Jullie laten hiermee zoiets bijzonders achter. Als jullie er niet meer zijn, hebben wij een prachtige herinnering.’”

Mieps en Willem Koebrugge. Beeld: Daan Nieuwenhuijs