Dit jaar geen drommen mensen die 's morgens vroeg van start gaan voor de Barchemse 4Daagse. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen.
Dit jaar geen drommen mensen die 's morgens vroeg van start gaan voor de Barchemse 4Daagse. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen.

Het blijft stil in Barchem

Bestuur 4Daagse hoopt voor volgend jaar weer op de vrijwilligers

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - Geen wandelaars uit alle windstreken van ons land. Geen Rode Kruisvlaggen in de Schotzaal. Geen gongslagen om zes, zeven en acht uur ‘s morgens op het podium in de sportzaal van dorpshuis ‘t Onderschoer. Geen enthousiaste verkeersregelaars in groene hesjes die de wandelaars op drukke oversteekpunten verwelkomen. Het blijft stil in Barchem.

Wandeldorp Barchem zou de komende dagen in het teken hebben gestaan van de vijftiende editie van de Barchemse 4Daagse. Maar net zoals vele andere activiteiten die geen doorgang vinden werd ook dit grote wandelevenement vanwege de corona-crisis in al een vroeg stadium afgelast.

Vijftien km
“De editie van dit jaar zou voor ons een lustrumeditie zijn geweest. Het zou de vijftiende wandelvierdaagse zijn. Met als noviteit naast de afstanden van twintig, dertig, veertig en vijftig kilometer ook de mogelijkheid om dagelijks vijftien kilometer te wandelen, Maar nu gaan we er in 2021 een bijzonder jaar van maken", aldus voorzitter Henk Luesink van Stichting Barchemse 4Daagse. De vijftiende editie van de Barchemse 4Daagse is verschoven naar donderdag 1 tot en met zondag 4 juli 2021.
In tegenstelling tot veel andere activiteiten en evenementen hebben de wandelaars die zich in het voorjaar al hadden ingeschreven voor de vierdaagse inmiddels hun volledige inschrijfgeld teruggestort gekregen. “Dat was voor ons de eenvoudigste administratieve manier om overzicht te houden”, zegt Luesink.
Het bestuur en alle vrijwilligers van Stichting Barchemse 4Daagse hebben het wel gemist, de voorbereiding, de sociale contacten, het enthousiasme, de gedrevenheid en de gezelligheid rondom dit evenement. Henk Luesink: “Iedereen heeft de tijd die anders besteed werd aan het organiseren nu op een eigen manier ingevuld. De week van de wandelvierdaagse wordt zeker gemist. Dit geldt ook voor de deelnemers. Ook zij vonden het erg jammer dat de vierdaagse geen doorgang kon vinden, maar hadden zeker begrip voor de situatie rondom deze onzekere tijd.”

Attentie
In de afgelopen weken heeft het bestuur van Stichting Barchemse 4Daagse vrijwilligers die al met de voorbereidingen bezig waren, zoals bijvoorbeeld de route-evenementencommissie, een kleine attentie aangeboden. “Op deze manier blijven we toch een band houden met al onze vrijwilligers want zij zijn onmisbaar. We hopen dat we volgend jaar weer een beroep op hen mogen doen”, besluit Luesink.