John Post, Gerhard Weevers en Derk-Jan Rouwenhorst met het nieuwe Praothuus-kaartspel. Foto: PR
John Post, Gerhard Weevers en Derk-Jan Rouwenhorst met het nieuwe Praothuus-kaartspel. Foto: PR

Nieuw: ’t Praothuus kaartspel ‘De Boer is Troef’

Spel met een vette knipoog naar het boerenprotest

ACHTERHOEK - Er wordt in de Achterhoek volop gekaart. In de kantine, in het buurhuis, de kroeg of gewoon lekker thuis spelen jong en oud graag een potje klaverjassen, jokeren of hartenjagen. En dat kan nu ook met het onmundig kek-te-gekke Praothuus-kwartet van Achterhoek Nieuws en Studio ToonWorkz.

"Wij maken al sinds 2017 samen allerlei spellen voor de Achterhoek: twee edities van ’t Praothuus kwartet en een memory-spel. Vorig jaar ontstond het idee om daar een kaartspel aan toe te voegen", trapt Gerhard Weevers, directeur van Achterhoek Nieuws, af. "De spellen zijn dan gebaseerd op de figuren uit de strip ’t Praothuus die wekelijks in onze kranten verschijnt. In de strips geven de beesten uit het dierenbos hun ongezouten mening op de actuele gebeurtenissen in onze regio."

Succes
"In de spellen komen die beesten allemaal terug met allerlei grappige uitspraken in het Achterhoeks", vult John Post, vormgever en animator van Studio ToonWorkz aan. "Dat bleek een groot succes met de introductie van het eerste Praothuus-kwartet in 2017 en dat kreeg een mooi vervolg een jaar later in de tweede editie. In het totaal zijn er zevenduizend doosjes verkocht. Van het memory-spel een jaar later inmiddels ruim 1.800 exemplaren."

Het nieuwe kaartspel is volgens dezelfde formule gemaakt: weer die bonte stoet aan dieren die op een paar vierkante centimeters hun grappen en grollen vertonen. "Het was best lastig om juist bij een kaartspel de humor erin te krijgen die we ook bij de eerdere spellen hadden toegepast. Gelukkig kunnen we gebruik maken van een flinke reeks aan strips, inmiddels bijna 600 afleveringen, waar wij dan scenes en figuren uit kunnen knippen. En met de naam van het spel ‘De Boer is Troef’ geven we ook een vette knipoog naar de recente boerenprotesten door het hele land", vertelt Derk-Jan Rouwenhorst, illustrator van Studio ToonWorkz.

Mondje dialect
Gerhard Weevers geeft aan dat er nog meer ideeën op de plank liggen voor spellen in het Achterhoeks. "We hebben nu enige ervaring opgebouwd in het bedenken, vervaardigen en in de markt zetten van dit soort spellen. Dat de spellen in het Achterhoeks zijn, vinden veel mensen juist leuk. En soms ook heel leerzaam, met name voor de jeugd. Wij hebben de memory-kaarten bijvoorbeeld voorzien van Achterhoekse én Nederlandse woorden die dan bij elkaar worden gezocht. Zo leer je spelenderwijs de nieuwe generatie Achterhoekers toch een aardig mondje dialect."