De opengestelde tuinen zijn tuinen die ieder weer een andere kijk op tuinieren geeft. Foto: PR
De opengestelde tuinen zijn tuinen die ieder weer een andere kijk op tuinieren geeft. Foto: PR

Open tuinenweekend in Barchem en Ruurlo

RUURLO/BARCHEM – Een viertal tuinliefhebbers in Ruurlo en Barchem heeft na het succes van 2019 opnieuw de koppen bij elkaar gestoken en stelt de tuin open voor tuinliefhebbers. Het zijn vier totaal verschillende tuinen. Bezoekers zijn welkom in de tuinen op zaterdag 4 en zondag 5 juli van 10.00 tot 17.00 uur. De opengestelde tuinen geven een telkens andere kijk op tuinieren. Ze liggen op redelijke afstand van elkaar dus het is mogelijk om de tuinen per fiets te bezoeken. De tuin van de familie Bannink in Barchem en tuin D'n Uuthook en De Valk liggen twaalf kilometer uit elkaar en de Hof te Ruurlo ligt daar tussenin. Het is hoogzomer, dus is er veel te zien in deze tuinen.

D’n Uuthook
De tuin D’n Uuthook van Benny en Diny Schepers aan de Morsdijk 9 in ‘t Ruurlose Broek is een verrassende tuin in het buitengebied van Ruurlo van ongeveer vierduizend vierkante meter die in drie gedeelten is aangelegd met een natuurvijver en twee folievijvers. De gazons zijn omringd door grote vaste plantenborders waar in een grote variatie van planten, zowel bekend als onbekend. Er zijn diverse zitjes waar men kan genieten van de tuin onder het genot van een kopje koffie. Bij slecht weer staat de koffie klaar in het Koffieheuksken, die is ingericht als oude boerenkeuken en waar vele oude gebruiksvoorwerpen te zien zijn. Koffie of thee zijn verkrijgbaar. Voor meer informatie: www.dnuuthook.nl.

Familie Bannink
De tuin van de familie Bannink aan de Lochemseweg 6 in Barchem is een wat kleinere tuin van ongeveer 850 vierkante meter. De tuin bestaat uit een voor- en een achtertuin met ieder een eigen sfeer. De belijning is strak maar de beplanting uitbundig. Er zijn diverse gezellige zitjes en hoekjes. Ook wordt er gebruik gemaakt van eenjarigen, al dan niet in potten. In de nazomer bloeien er veel dahlia’s. Koffie en thee zijn verkrijgbaar.

De Valk
De tuin De Valk aan de Buitenvelderweg 2 in Ruurlo is een romantische ,landschappelijk tuin van ruim vijfduizend vierkante meter met heel veel borders. Het ontwerp is van Harry Esselink en de beplanting van de eigenaresse. De borders bestaan uit bijzondere vaste planten, heesters en bomen. Alle kleuren zijn toegestaan; rood, geel en oranje doen flink mee. Het is een tuin waar men heerlijk doorheen kan dwalen en door het open karakter zijn er mooie doorkijkjes naar de omgeving. Met de toepassing van veel grassen en herfstbloeiers zoals asters en dahlia's is de tuin tot ver in september nog prachtig. Men is welkom onder de ‘berg’, waar men heerlijk kan zitten genieten. Koffie of thee is verkrijgbaar.

Hof te Ruurlo
Hof te Ruurlo aan de Borculoseweg 40 in Ruurlo naast de molen Agneta is een tuin van elfhonderd vierkante meter, ingedeeld door muurtjes en taxushagen met diverse aparte doorkijkjes en hoekjes, daarom is het telkens weer verrassend. Er staan veel verschillende, vaak bijzondere planten in de cottage-achtige tuin waaronder 475 verschillende soorten hosta. Elke millimeter is benut, waar planten staan heeft onkruid minder kans. Veel planten, onder andere de hosta’s, staan in potten (ongeveer 600) zodat er leuk mee geschoven kan worden. Ook zijn er vijvers en terrassen en bankjes zodat men de tuin op diverse plekken kan bekijken

De tuinen zijn beperkt toegankelijk voor:rolstoel, rollator, kinderwagen, et cetera. Honden zijn niet toegestaan. Elke tuin heeft zijn eigen coronaregels; de eigenaren hopen dat iedereen zich daaraan houdt. Meer informatie is te vinden op de website van de Hof te Ruurlo.


www.hofteruurlo.nl