Yozue en zijn ouders met mentor Jan toosten met een glaasje champagne. Foto: Rob Weeber
Yozue en zijn ouders met mentor Jan toosten met een glaasje champagne. Foto: Rob Weeber

Diploma-uitreiking bij MaxX: een feestje!

NEEDE - Het coronavirus heeft al veel feestjes verstoord de laatste maanden, ook die ter ere van diploma-uitreikingen. Nu feitelijk alleen nog de anderhalve-meter-eis geldt, hebben de onderwijsinstellingen weer meer mogelijkheden om het afscheid van de school tot een feestje te maken. Bij MaxX in Neede (praktijkonderwijs) grepen ze die kans met twee handen aan.

Door Rob Weeber

“Een schoolverlating zonder feestje is jammer voor de leerling”, legt directeur Barbara Schimmel uit. “Ze hebben er jaren hard voor gewerkt en als dan het moment daar is, moet het ook gevierd kunnen worden. Daarom hebben we met het team iets bijzonders bedacht, een feestelijk moment waar iedere leerling met zijn of haar ouders even helemaal alleen centraal staat. We houden een drive-through met behulp van golfkarretjes, waarbij de leerlingen na elkaar door de school worden gereden. Zo vermijden we groepen die te dicht bij elkaar staan. Je merkt ook dat het hele team er zin in heeft, het is ook voor ons weer de eerste keer dat we allemaal bij elkaar mogen zijn.”

Woensdag 24 juni was de dag waarop het feestje werd georganiseerd. In de middag werden de leerlingen gehuldigd die hun certificaat hadden behaald. Zij zijn afkomstig uit het derde en vierde leerjaar. In de avond waren de schoolverlaters aan de beurt. Via een tijdslotregeling kwamen de leerlingen met hun ouders een voor een naar school en stapten in een golfkarretje. Een teamlid reed hen vervolgens langs een aantal posten. Als eerste kregen ze een kaasplankje uitgereikt. Het plankje was gemaakt door leerlingen van de praktijkrichting Techniek. De opmaak ervan geschiedde door leerlingen van de praktijkrichting Horeca. Daarna werd er onder een ballonnenkrans een officiële, echte Polaroidfoto gemaakt en betrad men de feestzaal. De volgende stop was de plek waar (eventuele) certificaten werden uitgereikt. Daarna volgde de post voor het diploma, uitgereikt door directeur Barbara Schimmel. Met het diploma kregen de leerlingen ook een MaxX mondkapje uitgereikt. Gevraagd werd om het ludiekste moment tijdens het dragen ervan vast te leggen en op te sturen.

Nadat alle officiële papieren ‘in huis’ waren, sprak de mentor zijn of haar leerling en hun ouders toe. Het moment ging vergezeld van een feestelijk glaasje champagne. Tenslotte kregen ze allemaal een zonnebloem uitgereikt, symbool van geluk en levenslust. Voor deze krant werden er foto’s gemaakt van Yozue Carlo en zijn ouders uit Haaksbergen. Yozue liep stage bij het Zorghuis Twente in Haaksbergen en behaalde zijn certificaat ‘Werken als woonhulp’. Als toekomstdroom echter had hij de horeca in gedachten. Inmiddels heeft hij per 1 augustus een baan in die sector bij Kebaphuis De Molen in zijn woonplaats.
De start van de 'diplomatour' voor Yozue en zijn ouders. Foto: Rob Weeber
De plek voor de polaroidfoto. Foto: Rob Weeber
Het felicitatiebord, buiten bij de school. Foto: Rob Weeber
De diploma-uitreiking bij directeur Barbara Schimmel. Foto: Rob Weeber