Op de Kerst Zwartschool begon Meea Unek met een kleutergroep, maar de laatste jaren heeft ze vooral groepen in middenbouw voor korte of langere tijd gedraaid. Foto: PR
Op de Kerst Zwartschool begon Meea Unek met een kleutergroep, maar de laatste jaren heeft ze vooral groepen in middenbouw voor korte of langere tijd gedraaid. Foto: PR

Juf Meea Uenk gaat Kerst Zwartschool verlaten

RUURLO – “Kinderen zijn kinderen. Ze zijn nu eigenlijk niet zoveel anders, dan toen ik mijn onderwijscarrière begon. Ze zijn wat mondiger, dat zeker, maar dat vind ik juist leuk.” Dat is de eerste reactie van de 64-jarige juf Meea Uenk op de vraag of de kinderen veranderd zijn in al die jaren.

Al jong bleek dat Meea en haar tweelingzus beide grote affiniteit hadden met kinderen. Het was dan ook logisch dat beide zussen samen naar de Kleuterleidstersopleiding in Emmen gingen en in 1975 kon Meea aan de slag met haar eigen groep met kleuters. Bijna veertig jaar onderwijs heeft Meea er inmiddels op zitten. Alleen begin jaren tachtig heeft ze een klein uitstapje gemaakt en een aantal jaren gewerkt als doktersassistente. Al twintig jaar is juf Meea één van de vaste gezichten op de Kerst Zwartschool in Ruurlo. Vanwege het werk van haar man Jaap moest Meea menig keer verhuizen. Na omzwervingen in Veendam, Westervoort en Putten, streek het gezin in 1999 neer in Ruurlo, het dorp waar haar man geboren en getogen is. Meea had inmiddels de applicatiecursus tot volledig bevoegd onderwijzer gevolgd en was inzetbaar in alle groepen. “Onze zoon Ivo koos voor de Kerst Zwartschool toen wij in Ruurlo kwamen wonen. Ik heb direct aangeboden om invalwerk te verrichten, mocht dat nodig zijn,” zo vertelt Meea. Daar werd dankbaar gebruikt van gemaakt. Na veelvuldig invalwerk werd haar een vaste baan aangeboden. Op de Kerst Zwartschool begon ze met een kleutergroep, maar de laatste jaren heeft ze vooral groepen in middenbouw voor korte of langere tijd gedraaid.

Een heel bijzondere tijd vond Meea de periode dat er in Ruurlo alleenstaande minderjarige asielzoekers opgevangen werden en er vrijwel tegelijk ook een kleinschalig asielzoekerscentrum aan de Stationsstraat kwam. Meea voelde grote betrokkenheid bij de gezinnen en jongeren die soms zwaar getraumatiseerd en nauwelijks een woord Nederlands sprekend op school kwamen. Meea en haar man hebben aan deze periode zelfs een fantastische pleegzoon, Fabio, overgehouden. Een aantal jaren geleden verhuisden Meea en haar man naar Twello om weer wat dichter bij hun kinderen en kleinkinderen te wonen.

Meea Uenk: "Ik heb mij in die twintig jaar altijd enorm thuis gevoeld op de Kerst Zwartschool. Hier werken leuke, inspirerende en betrokken collega’s en er heerst een enthousiaste sfeer. Iedere leerkracht zet zich volledig in om het onderwijs vorm te geven. Mede daardoor kan ik straks met geweldige herinneringen terugkijken op fantastische jaren. Ik wil de directie, al mijn collega’s, alle (oud-)leerlingen en ouders daarvoor hartelijk bedanken.” De coronapandemie weerhoudt Meea ervan om direct al weer concrete plannen te maken voor na haar afscheid. Als vrijwilligster zou ze graag iets willen betekenen in haar woonomgeving. Zodra de situatie het toelaat, zal ze zeker als vrijwilliger aan de slag gaan. Vrijdag 3 juli zal de op de Kerst Zwartschool met de leerlingen, de collega’s en haar familie, in kleine kring, een fijne afscheidsdag gevierd worden.