De EUREGIO stelt haar nieuwe strategie EUREGIO 2030 voor. Foto: EUREGIO
De EUREGIO stelt haar nieuwe strategie EUREGIO 2030 voor. Foto: EUREGIO

Strategie EUREGIO 2030

REGIO - Gezondheidszorg en onderwijs, infrastructuur en verkeer, vrijetijdseconomie. Dat is een greep uit het palet aan thema’s waarvoor de EUREGIO zich de komende jaren wil inzetten. Het Nederlands-Duits samenwerkingsverband dat pal op de grens in Gronau gevestigd is, presenteert nu haar nieuwe strategie “EUREGIO 2030”, die de basis zal vormen voor de grensoverschrijdende samenwerking en daarmee de strategie EUREGIO 2020 opvolgt.

Het algehele doel van de EUREGIO blijft onveranderd: zij draagt eraan bij om grenshindernissen weg te werken. Zodat de mensen in de EUREGIO profijt hebben van de kansen van beide landen. Nieuwe inhoudelijke facetten in de strategie voor de komende tien jaar zijn onder meer thema’s als ondernemerschap en water & milieu. Ook zal monitoring in de toekomstige grensoverschrijdende samenwerking een grotere rol spelen. Christoph Almering, directeur-bestuurder van de EUREGIO, licht toe dat het belangrijk is dat de strategie flexibel is en in staat zich aan nieuwe ontwikkelingen aan te passen. Daarom zullen werkprogramma’s deel uitmaken van de strategie. In de werkprogramma’s zijn de ambities en acties voor de middellange termijn vastgelegd.

“Wij willen een actieve strategie met een breed draagvlak”, aldus plaatsvervangend directeur-bestuurder Tom Lamers. Deze wens kwam tijdens de afgelopen twee jaar snel uit vele gesprekken met de 129 aangesloten leden binnen de EUREGIO naar voren. Dit gesprek wordt de komende jaren voortgezet om de gezamenlijke inzet voor de grensregio verder te intensiveren, met name ook door uitwisseling met de jonge inwoners, zoals studenten en onderwijsinstellingen.Juist tijdens de coronacrisis bleek heel duidelijk hoe belangrijk een goede grensoverschrijdende afstemming is. Een voorbeeld is de opname van patiënten uit het buurland. Maar ook het grensoverschrijdend overleg tussen bestuurders en instanties uit beide landen en maatregelen om het aantal infecties in te dammen onder werknemers van bedrijven die in het ene land werken en in het andere land zijn gehuisvest.De strategie EUREGIO 2030 kan op de website van de EUREGIO worden gedownload.


www.euregio.eu