De slachtvisite in Barchem wordt georganiseerd compleet met een varken aan een ladder. Foto: Achterhoekfoto.nl
De slachtvisite in Barchem wordt georganiseerd compleet met een varken aan een ladder. Foto: Achterhoekfoto.nl

Slachtvisite herleeft in Barchem

BARCHEM - Een werkgroep van Barchemers, bestaande uit Hans en Henk Oplaat, Ron Menop en Henri Schepers, wil een oude traditie laten herleven: de slachtvisite. Dit evenement zou, als het tegen die tijd weer is toegestaan, moeten plaatsvinden op zondag 8 november, op het Dorpsplein in Barchem en in de sporthal van dorpshuis ‘t Onderschoer. De slachtvisite moet een grootschalig gebeuren worden waaraan diverse Barchemse verenigingen en ondernemers medewerking verlenen.

Door Jan Hendriksen

November is van oudsher de slachtmaand. Als in de Achterhoek en Twente een varken geslacht en wel op de ladder hing, kwam de buurt (noaberschap) vroeger ‘vet priezen’. Dat was niets anders dan het loven van het geslachte varken, natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje. Hoe dik het spek wel niet was en hoe prachtig de hammen. Hier komt de naam slachtvisite vandaan, een jaarlijkse traditie die op diverse locaties nog altijd wordt aangehouden zoals onder meer in Noordijk, Gelselaar en Zelhem.
Het idee is ontstaan om ook in Barchem een dergelijke slachtvisite te organiseren. “Compleet met varken aan een ladder. Om hier nog wat extra’s aan toe te voegen zal er ook een Herfstfair worden georganiseerd. Het publiek krijgt volop de gelegenheid om spek en vlees in allerlei soorten en maten van het geslachte varken te kopen”, zegt Henri Schepers namens de organisatoren.
Rond de slachtvisite wordt verder een uitgebreid programma aanboden met demonstraties van oude ambachten, vele kraampjes met verschillende (streek)producten, live muziek en dans en een prijsvraag: raad het gewicht van het varken.
Medio augustus is er tussen de organisatoren en de gemeente Lochem weer overleg. "Dan komt er hopelijk meer duidelijkheid of we daadwerkelijk de slachtvisite kunnen organiseren", aldus Schepers: “We hebben goede hoop, dus we zetten de voorbereidingen onverminderd voort. Inmiddels hebben 37 deelnemers aangegeven aanwezig te zullen zijn.”
De slachtvisite zal plaatsvinden op zondag 8 november van 11.00 tot 16.30 uur en is gratis toegankelijk.