Joke en Wim Cornelissen in hun nieuwe Rustpunt 't Arve. Foto: Jan Hendriksen
Joke en Wim Cornelissen in hun nieuwe Rustpunt 't Arve. Foto: Jan Hendriksen

Kom d’r in bij
Rustpunt
‘t Arve

RUURLO – Iedereen mag er zelf een kop koffie maken en in alle rust van de omgeving genieten en gebruikmaken van het toilet. Maar men kan er ook uitgebreid informatie vinden over de omgeving, de e-bike opladen en zo nodig de band plakken van de fiets. Dat zijn de faciliteiten die een Rustpunt minimaal biedt. Ruurlo is een dergelijk Rustpunt rijker. Wim en Joke Cornelissen openden namelijk op tweede pinksterdag Rustpunt ‘t Arve aan de Groenlosweg 48 in Ruurlo. Het rustpunt is vernoemd naar de woning van de familie Cornelissen. Bij de toegang tot het rustpunt hangt toepasselijk dan ook het bordje ‘Kom d’r in’.

Door Jan Hendriksen

“We fietsen in onze vrije tijd regelmatig. En wat is het dan prettig dat je op gezette tijden even kunt uitrusten. Maar dan valt het niet altijd mee om een bankje of rustpunt in de uitgestrekte buitengebieden van de Achterhoek te vinden. En omdat de aanpalende schuur, waar onze zoon Geert tot voor acht jaar geleden met zijn bedrijf kantoor hield, al van een toilet en een keukenblok voorzien was, was het maar een kleine stap om er een rustpunt in te richten. Ze moeten namelijk minimaal over een toilet en een keukenblok beschikken”, zo verklaart Joke Cornelissen. Joke en Wim Cornelissen hadden de ruimte ook als Bed en Breakfast kunnen inrichten. “Maar een dergelijk initiatief had ons veel meer gebondenheid gegeven. En dat wilden we juist niet. Daarom hebben we voor een rustpunt gekozen. Dat geeft ons veel meer vrijheid”, zo zegt Wim. Terwijl het idee van een rustpunt verder door Joke werd 'uitgebroed', ging Wim aan de slag en voorzag het voormalige kantoor van een facelift. Samen zorgden ze voor een sfeervolle inrichting.

Rustpunten zijn sinds een jaar of tien een initiatief van Stichting Rustpunt. Meestal zijn de rustpunten ingericht bij bebouwing (een boerderij of landhuis) en bieden ze de recreant een plek om even op adem te komen, De Achterhoek telt in inmiddels ruim vijftig rustpunten. In de provincies Overijssel, Gelderland, Groningen, Utrecht, Friesland, Drenthe, Noord- en Zuid Holland waar de formule is uitgerold zijn inmiddels bijna zeshonderd rustpunten.

Eisen
Rustpunten liggen veelal aan een fiets- of wandelroute, vaak op een particulier erf met of zonder agrarische bestemming. Gelegen aan een fiets- of wandelroute, treffen passerende fietsers of wandelaars, herkenbaar aan het rustpuntbord, vaak een onverwachte en mooi gelegen plek om te pauzeren aan, waar men een kop koffie, thee of beker limonade kan nuttigen met iets lekkers er bij, tegen een kleine financiële bijdrage. Zo ook bij Rustpunt ‘t Arve. Joke: “Stichting Rustpunt stelt wel een aantal eisen. Zo mag een rustpunt niet dicht bij een horecagelegenheid liggen en moet het minstens vier dagen per week geopend zijn. Er mag geen bediend buitenterras worden geëxploiteerd. Wel mogen streekproducten worden verkocht zoals jams en ijs.” Wim: “En dat willen wij ook gaan doen. Voor de jams en eieren hebben we al enkele jaren een klein ‘huuske’ staan in de eikenlaan tussen de Groenloseweg en de Kooiersdijk.”

Drie
Inmiddels heeft Wim op de kruising van de Nieuwenhuishoekweg en de Kooiersdijk, waar de dichtstbijzijnde fietsknooppuntenroute loopt, een verwijsbord naar Rustpunt ‘t Arve geplaatst. Rustpunt ‘t Arve is het derde Rustpunt in Ruurlo. De andere twee zijn te vinden bij Belevingspark Castus Oase aan de Jongermanssteeg en bij Camping Tamaring aan het Wildpad.