Beheerder Henri Schepers (links) en voorzitter Henk Steven Beernink van Dorpshuis 't Onderschoer. Foto: Jan Hendriksen.
Beheerder Henri Schepers (links) en voorzitter Henk Steven Beernink van Dorpshuis 't Onderschoer. Foto: Jan Hendriksen.

Dorpshuis ’t Onderschoer blijft in beweging

BARCHEM – Evenals voor iedereen was het voor het Barchemse Dorpshuis ‘t Onderschoer ook een bizarre tijd toen het coronavirus Nederland op slot deed. Ook ‘t Onderschoer moest de deuren sluiten. Noodgedwongen heeft ‘t Onderschoer in haar ruim 45-jarig bestaan nog nooit eerder de deur zolang gesloten gehad. Inmiddels gaat het de goede kant op en heeft de intelligente lock down gelukkig zijn effect gehad. Langzaam worden de maatregelen versoepeld. Per 1 juni kan er weer vergaderd worden.

Door Jan Hendriksen

De volledige omzet van het dorpshuis viel weg door de sluiting. Alles wat gepland stond werd geannuleerd, inclusief grote evenementen zoals het Paasvolleybaltoernooi van volleybalvereniging BVC’73 in april, de Batavierenrace begin mei en komende evenementen zoals de Barchemse4Daagse begin juli en het Barchems Feest eind augustus. "Zoals veel andere bedrijven heeft ook de Vereniging Dorpshuis ‘t Onderschoer in Barchem een beroep gedaan op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) regeling. We hebben alle mogelijke maatregelen genomen om doorlopende kosten te verlagen”, aldus voorzitter Henk Steven Beernink van Vereniging Dorpshuis ‘t Onderschoer. Op het moment dat de corona crisis uitbrak was ‘t Onderschoer net gestart met een verbouwing van de bovenverdieping. Inmiddels is dit klaar en heeft men de oude bibliotheek volledig gestript en daarvoor in de plaats twee ruime vergaderruimten gemaakt, die weer helemaal voldoen aan de eisen van deze tijd. Een van de ruimtes is verhuurd en de andere is weer te reserveren voor vergaderingen. De grote zaal boven is ook opgeknapt en heeft een PVC-vloer en nieuwe kasten gekregen en alles is van top tot teen geschilderd. “Om de uren zo nuttig mogelijk in te zetten heeft het team onder leiding van beheerder Henri Schepers zelf meegeholpen met de verbouwing en is verder veel aan onderhoud en schilderwerk uitgevoerd, zodat alles er goed bij staat nu wij weer gefaseerd open kunnen. Tevens merkten wij dat er nog veel onduidelijk was in het versoepelen van de maatregelen voor bijvoorbeeld een dorpshuis. Wij vallen onder binnensport, maar ook cultuur en horeca. Uiteraard willen wij ook open maar wel verantwoord en veilig”, zo verklaart de voorzitter van Vereniging Dorpshuis ‘t Onderschoer waarbij bijna dertig verenigingen zijn aangesloten.

Netwerk
Daarom heeft het bestuur van Vereniging Dorpshuis ‘t Onderschoer haar netwerk met andere dorpshuizen en de gemeente Lochem aangesproken en voorgesteld samen een goed plan te maken. De gemeente Lochem wil dit samen met ‘t Onderschoer oppakken. ‘t Onderschoer biedt vanaf 1 juni in ieder geval weer vergaderruimte voor Barchemse verenigingen aan die graag weer willen opstarten. Zowel de Schotzaal en de ruimte bij het biljart is hiervoor volgens de 1,5 meter regel ingericht. Vanaf 1 juli zal de openstelling van ’t Onderschoer verder verruimd worden.

Samen
Barchem typeert zich doordat men samen alles aankan. ‘De schouders eronder en aanpakken’. Dat is bijvoorbeeld ook in een succesvol initiatief als Barchhulp terug te zien. Samen met de werkgroep voorzieningen (Dorpsplan), zit ‘t Onderschoer in een pilottraject van de gemeente om ontmoetingsinitiatieven in de kernen te versterken. Henk Steven Beernink: “Hierin is door de werkgroep al veel werk verzet. De gemeente en andere dorpen in de gemeente Lochem zijn hierin enthousiast over wat Barchem ten aanzien van maatschappelijke ondersteuning zelf al biedt voor haar inwoners. De komende maanden gaan we hiermee verder aan de slag. Wij zetten er op in dat iedereen bij ons mee kan blijven doen en de middelen die hiervoor nodig zijn beschikbaar blijven.”

Duurzaam
Voor de toekomst wil ‘t Onderschoer zoals al gepland op duurzame wijze verder. Daarom gaat men in samenwerking met LochemEnergie zonnepanelen plaatsen op het dak van de sporthal. Op de website van LochemEnergie kan men zich vrijblijvend aanmelden om te participeren in dit project. “Dit jaar kunnen wij nog subsidie op de aanschaf krijgen als er minstens vijftig deelnemers zijn. Ook als men geen zonnepanelen nodig heeft, maar wel deze verduurzaming van ‘t Onderschoer een warm hart toedraagt, kan men ons sponsoren door eenmalig vijftig euro te doneren,” aldus Henk Steven Beernink. Hiervoor kan men zich aanmelden door te mailen naar onderschoer@lochemenergie.net. De eerste aanmeldingen zijn binnen, maar er zijn nog meer deelnemers nodig. In totaal zijn er tweehonderd panelen.

Slachtvisite
Na alle annuleringen zijn er gelukkig wel plannen voor een nieuwe activiteit op het Dorpsplein eind dit jaar. Zo wil, als het tegen die tijd weer is toegestaan, een werkgroep bestaande uit Hans en Henk Oplaat, Ron Menop en Henri Schepers op zondag 8 november een slachtvisite organiseren. ‘t Onderschoer stelt hiervoor de sporthal ter beschikking. Het evenement moet een grootschalig gebeuren worden waaraan diverse Barchemse verenigingen medewerking verlenen.