Gerrit Stegeman met het Boek Barchem. Foto: Arjen Dieperink
Gerrit Stegeman met het Boek Barchem. Foto: Arjen Dieperink

Onderzoek geschiedenis Barchem
resulteert in 'Boek Barchem'

BARCHEM - Acht jaar geleden begon men met het onderzoek over de geschiedenis van Barchem en de resultaten zijn inmiddels verwerkt in het boekwerk ‘Boek Barchem'.

Door Arjen Dieperink

Het dorp Barchem is ontstaan rond de kerk en de school. Het 150-jarige bestaan van de kerk in het dorp werd de aanleiding voor de start van de werkgroep Boek Barchem. Het oude Barchem lag voorheen aan de Schoneveldsdijk. In 1861 ontstond de kerk en iets later de school. In maart 2018 laat de werkgroep in de Berkelbode weten dat het boekwerk met 200 pagina's na de zomervakantie zou verschijnen. Twintig maanden later was het boekwerk nog niet verschenen. De geschiedenis van de verenigingen, die de verenigingen zelf hebben aangeleverd, nam nog enige tijd in beslag.

Jan Leijenhorst liet toen weten: "Dat is ook eigenlijk de oorzaak dat wij het boek nu nog niet kunnen uitgeven". Tevens was de werkgroep druk bezig met een index te maken op persoons- en bedrijfsnamen. Dit kon men wel beschouwen als een monnikenklus. De tijd kroop langzaam voort en de vierhonderd personen die van tevoren voor het boek hadden ingetekend werden gevraagd nog even geduld te hebben. In de derde week van maart liet Gerrit Stegeman namens de Stichting Boek Barchem aan de intekenaars van het boekwerk weten: “Corona zit ons redelijk dwars. We kunnen ons draaiboek voor de uitreiking van de boeken eigenlijk wel in de prullenbak laten verdwijnen.Wij hebben besloten het uitreiken op te schorten tot ‘de kust veilig’ is.”

Afgelopen zaterdag hield Gerrit Stegeman lachend voor de camera het boekwerk vast. “Dit is het geworden, een prachtig boekwerk. De boeken zijn nu nog opgeslagen in de kerk en worden verspreid onder de kopers. Toen wij lieten weten dat we zouden wachten tot de ‘kust veilig‘ is kwam uit het dorp toch de reactie om het boek te verspreiden. Het zegt nogal wat, het vertrouwen die al die vierhonderd voorintekenaars in ons hebben gesteld. Een boek bestellen zonder dat je de inhoud er van kent. Door de druk, zo mag ik het wel beschrijven, om het boekwerk toch nog te verspreiden is in overleg met de gemeente besloten op welke wijze wij het zullen gaan doen.” Alle voorintekenaars hebben bericht ontvangen wanneer en hoe laat men het boekwerk kan gaan ophalen. “

Ondertussen bladert Gerrit Stegeman door de 312 pagina’s tellende en rijk geïllustreerde boekwerk. “In de auto ontving ik telefoon van de drukkerij Siebelink in Doetinchem dat de boekwerken klaar lagen. Ik heb toen gevraagd of het mogelijk was om de eerste exemplaren voor de samenstellers op te kunnen halen. Dat heb ik gedaan en ben er wel blij mee. Twee dagen voor zijn overlijden heb ik Evert Kamperman het boekwerk nog kunnen geven. Hij heeft er veel werk voor verricht.”

De uitgave van ‘Boek Barchem’ werd mogelijk gemaakt door Hulpfonds De Berkel, Fond 1819, St. A.H. Marten van Sevenkoven, Oranjefonds, Prins Bernhardfonds, gemeente Lochem en de Hervormde gemeente. Voor belangstellenden is het boekwerk voor 35 euro te koop bij boekhandel Lovink.