Merel Lievestro vond het een bijzonder moment toen ze de Taptoe speelde, omdat het op een paar buurtbewoners na helemaal leeg was bij de koepel. Foto: Martine Siemens.
Merel Lievestro vond het een bijzonder moment toen ze de Taptoe speelde, omdat het op een paar buurtbewoners na helemaal leeg was bij de koepel. Foto: Martine Siemens.

Vier Taptoes in Ruurlo

Merel Lievestro blaast signaal vanuit muziekkoepel

Door Jan Hendriksen

RUURLO - De Ruurlose Merel Lievestro blies op maandagavond 4 mei in de muziekkoepel aan de Domineesteeg het signaal Taptoe. Zij was een van de vijf leden van de Koninklijke Muziekvereniging Sophia’s Lust, die het kenmerkende signaal bij de Dodenherdenking ten gehore bracht. Vier van hen in Ruurlo, en de vijfde, Anna Kornelis, vanuit haar studentenkamer in Nijmegen.

Merel gaf daarmee, zoals veel anderen, gehoor aan de oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om massaal om 19.58 uur de Taptoe te blazen. Vanwege het corona-virus zag de jaarlijkse Dodenherdenking er anders uit dan gebruikelijk, vandaar het verzoek van het Nationaal Comité om het trompetsignaal thuis of op markante locaties te laten horen.

'Gekozen voor

muziekkoepel,

ons door

Ruurlose

gemeenschap

aangeboden

bij 75-jarig

bestaan'


De 20-jarige Merel musiceert bij Sophia’s Lust en bedacht zich na die oproep geen moment. “Dit leek me een erg mooi gebaar, omdat de normale vorm van de Dodenherdenking natuurlijk niet mogelijk was.” Arjan Ribbers, die normaliter tijdens de herdenking in Ruurlo het signaal blaast, nam een paar weken later contact op met alle trompettisten van Sophia’s Lust, om mee te doen. En ze waren direct enthousiast. Merel: “Zelf had ik het signaal nog nooit gespeeld en dit was een mooie reden om de trompet nog even vaker uit de koffer te halen, nu momenteel alle repetities van het harmonieorkest in verband met corona stilliggen”, zegt de Ruurlose muzikante.
Uiteindelijk speelden vier trompettisten van Sophia's Lust in Ruurlo het signaal. Arjan Ribbers stond bij woonzorgcentrum De Bundeling, Thomas Roesink bij zijn huis op 't Loo en Henk Hendriksen bij zijn woonhuis in het buitengebied van Ruurlo. Merel Lievestro had voor de muziekkoepel gekozen, omdat ze dit een mooie plek vond en omdat de muziekkoepel ooit door de Ruurlose gemeenschap is aangeboden aan Sophia’s Lust, ter ere van het 75-jarig bestaan van de muziekvereniging.
Bijzonder moment
Merel vond het een bijzonder moment, omdat het op een paar buurtbewoners na, verder helemaal leeg was bij de koepel. “Ook hoorde ik tijdens het spelen de andere trompettisten als een soort echo. Het voelde goed om weer uit naam van Sophia’s Lust iets te ondernemen, omdat ik de vereniging erg mis. Ik hoop dat we snel weer samen mogen repeteren.”

Het signaal Taptoe wordt jaarlijks geblazen tijdens de Dodenherdenking, voorafgaand aan de twee minuten stilte. De taptoe is een signaal uit de zeventiende eeuw, dat aanvankelijk gebruikt werd om aan militairen duidelijk te maken dat de dag erop zit: 'dat de tap toe gaat'.
Gaandeweg de geschiedenis veranderde het gebruik van het signaal: niet meer om het einde van de dag aan te geven, maar als eerbetoon om het einde van iemands leven te gedenken.