Marja Ribbers (links) en Henny Mulder tonen de mogelijkheden van online bridge. Foto: Richard Stegers
Marja Ribbers (links) en Henny Mulder tonen de mogelijkheden van online bridge. Foto: Richard Stegers

Online bridge biedt uitkomst voor leden De Muralt

‘Prima alternatief tijdens coronacrisis’

BORCULO - De wekelijkse clubavonden van bridgeclub De Muralt in Borculo zijn door de coronacrisis al ruim twee maanden niet meer mogelijk. Marja Ribbers kwam op het idee om online bridgen onder de aandacht te brengen. Het bleek een gouden greep. “De leden vinden het erg leuk. Ze kunnen toch bridgen en het werkt als een trein.Online bridge biedt uitkomst voor liefhebbers die het spelletje niet kunnen missen.

Door Richard Stegers

“Het is een prima alternatief tijdens de coronacrisis”, zegt Henny Mulder voorzitter van Bridgeclub De Muralt. “Veel van onze leden zijn er heel blij mee. Ze kunnen toch bridgen, zelfs met hun vaste partner of groepje. Op afstand weliswaar, maar dat is even niet anders.”

Sociaal contact
Bridgebijeenkomsten zijn sinds begin maart taboe. Het is immers verboden om met clubgenoten bij elkaar te komen. Daarnaast is het ondoenlijk om 1,5 meter afstand te houden en de attributen zoals de kaarten gaan van hand tot hand. Er ging dus al snel een streep door de vaste bridgeavond op donderdag bij De Instuif aan het Muraltplein. Het was Marja Ribbers, assistent-wedstrijdleider en de computerdeskundige van de club, die daarna met het online bridgen aan de slag ging. “De leden misten het spelletje en de sociale contacten. Ik wist dat er online mogelijkheden waren, maar dan speel je meestal met de computer of met onbekenden.” Via het platform Bridge Base Online kunnen leden een gratis account aanmaken en vrienden uitnodigen om te bridgen. “We zijn het gaan proberen en het functioneert uitstekend. Voordeel is dat je op ieder moment van de dag kunt spelen, met je vertrouwde clubgenoten. Al is het natuurlijk niet zo gezellig als tijdens de gebruikelijke clubavonden.”

Lid van 91 jaar
De Borculose bridgeclub telt 58 leden. Het gros daarvan is ouder dan 60 jaar. Met twee uitschieters van 91 jaar. Niet iedereen was bekend met de online mogelijkheden, zegt de voorzitter. “Daarom heeft Marja het op de kaart gezet, mensen instructies gegeven en waar nodig geholpen met de installatie. Daar zijn we haar heel erkentelijk voor.” Het heeft geresulteerd in een groeiende groep leden die online actief is en met elkaar bridge speelt, zelfs 80-plussers doen mee.

“Riet, ons lid van 91, is dolenthousiast, ze vindt het fantastisch. Het geeft voor mensen afleiding en het kan vereenzaming tegengaan.” Marja kwam tevens op het idee om via een WhatsApp groepsgesprek met elkaar te praten tijdens de bridgesessies. “Dat geeft het een extra dimensie. Je hoort elkaars stemmen en er kunnen grapjes worden gemaakt.” Het online bridgen kan via een computer, tablet of iPad. Bridgeclub De Muralt heeft ruimte voor nieuwe leden. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij voorzitter Henny Mulder, tel. 0545 271918. Mailen kan ook: hkemulder@gmail.com Via de club kunnen belangstellenden een cursus bridge volgen. Door de coronacrisis kan dat nu nog niet, maar aanmelden kan al wel!


bridgeclubdemuralt.nl