Dick Juijn achter het spreekgestoelte, met van links af Jan Zemmelink, Gerrie van der Horst en Joke Cornelissen in een verder lege Dorpskerk. Foto: Jan Hendriksen
Dick Juijn achter het spreekgestoelte, met van links af Jan Zemmelink, Gerrie van der Horst en Joke Cornelissen in een verder lege Dorpskerk. Foto: Jan Hendriksen

Kerkdiensten op afstand: toch gevoel van verbondenheid

RUURLO – De coronacrisis vraagt creativiteit van kerken om als kerkgemeenten en als leden daarvan met elkaar verbonden te blijven. De Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem houdt daarom vanaf zondag 22 maart, evenals vele andere kerken, ‘Kerkdiensten op afstand’ die via de website www.kerkdienstgemist.nl te beluisteren zijn. Wekelijks wordt er op een doordeweekse dag in de Ruurlose Dorpskerk een dienst ‘opgenomen’ die op de zondag daarop vanaf 10.00 uur en daarna op elk willekeurig ander tijdstip via de website te beluisteren is.

Door Jan Hendriksen

“Goedemorgen gemeente en andere luisteraars. Hartelijk welkom in deze dienst ‘op afstand’ vanuit de Dorpskerk. Ook vandaag zitten de meesten van u thuis te luisteren, alleen of samen met anderen. Toch voelen we ons met elkaar verbonden. Fijn dat we ook op deze manier met elkaar hier in de kerk en u thuis het Woord van God kunnen horen en de zondagdienst meebeleven”, zo verwelkomt ouderling van dienst Joke Cornelissen de luisteraars. Het is even schakelen voor Cornelissen op deze donderdagmiddag. “Het is nog steeds, ook na zeven weken, onwezenlijk. Maar op deze manier kunnen we als kerkgemeente toch met elkaar verbonden zijn.” Aanwezig in de kerk zijn, naast Joke Cornelissen, dominee Dick Juijn uit het Twentse Delden, Gerard Wesselink die voor de muzikale begeleiding op piano en orgel zorgt, Gerrie van de Horst die de op te nemen diensten coördineert en koster Jan Zemmelink die op deze middag 'aan de knoppen’ zit. Dit zijn de enige aanwezige mensen in de kerk. “En dat geeft een onwerkelijk en een vreemd gevoel”, zo verklaart dominee Dick Juijn tijdens zijn bemoedigingswoorden en tijdens zijn woorden van ontferming als hij oproept om nog even vol te houden. “De coronacrisis vraagt om uithoudingsvermogen. En dat hebben we wel nodig. Gemeente, vertrouw er op dat God er voor ons is. Ook in deze moeilijke tijden.” Intussen heeft Gerard Wesselink zich van achter de piano verplaatst naar het orgel. Hij begeleidt deze dienst muzikaal. De Ruurlose organist werkt voor het eerst in deze coronatijd mee aan een kerkdienst op afstand. Veelal wordt er door koster Jan Zemmelink voor de te zingen liederen met cd’s gewerkt tijdens de opnamedagen. “Maar dominee Juijn wilde graag dat de liederen ‘live’ werden begeleid. En daar wilde ik wel aan meewerken. Het was wel een heel bijzondere ervaring in een (bijna) lege kerk”, zo verklaart Wesselink die al meer dan 47 jaar kerkdiensten en concerten begeleid. Voor Jan Zemmelink is het deze middag relatief een eenvoudige opnameklus. “Eén keer is er live gezongen. Dat was toen de dochter van dominee Leonard van Wijk uit Lochem, Mirjam van Wijk (beroepszangeres), in aanloop naar Pasen medewerking verleende.”

Wilhelmus
Na de voorbeden, het stil gebed en het Onze Vader spreekt dominee Dick Juijn de zegen uit om vervolgens te wijzen op de Herdenkingsdag en Bevrijdingsdag die aansluitend op deze zondag volgen. “En dat geeft ons momenteel een heel dubbel gevoel”, aldus de dominee die voor deze dienst zoals hij zelf omschrijft makkelijk te zingen liederen heeft gekozen. “Zo kan iedereen thuis meezingen.” Als afsluiting speelt Gerard Wesselink het Wilhelmus dat door de vijf aanwezigen in de kerk natuurlijk staande wordt meegezongen.

Faciliteiten
Op de vraag na afloop aan Gerrie van der Horst hoeveel gemeenteleden naar de kerkdiensten van de Protestantse Gemeente Ruurlo - Barchem via de website www.kerkdienstgemist.nl luisteren kan ze geen antwoord geven. “Maar dat is wel te analyseren”, zo laat dominee Dick Juijn, die wekelijks via een livestream op zondagmorgen in zijn eigen standplaats Delden een kerkdienst op afstand verzorgt, na afloop aan Van der Horst weten. Over de faciliteiten om de kerkdiensten via een livestream uit te zenden beschikt de Dorpskerk nog niet. “Misschien moeten wij daar ook maar eens over gaan nadenken”, zo verklaart interim-voorzitter Joke Cornelissen van de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem tot slot als koster Jan Zemmelink de duim omhoog steekt dat de opnamen goed gelukt zijn.

De Wijngaard
De Protestantse Gemeente De Wijngaard (Borculo, Geesteren, Gelselaar en Haarlo) verzorgt elke zondag vanaf 10.00 uur vanuit de Joriskerk in Borculo een korte digitale dienst met beeldverbinding. Deze kan men meeluisteren/kijken via de link: www.pgdewijngaard.nl/meeluisteren.

HH Twaalf Apostelen
Binnen de regionale katholieke parochie HH Twaalf Apostelen waartoe de Geloofsgemeenschap H. Willibrord uit Ruurlo en O.L.V. Tenhemelopneming uit Borculo behoort, gaat pastoor Harry Scheve iedere zondag om 10.00 uur voor in een besloten eucharistieviering die men kan beluisteren via www.12apostelen.nl/index.php/kerk-radio-zutphen. Pastoor Harry Scheve gaat op maandag tot en met zaterdag om 10.00 uur voor in een besloten doordeweekse eucharistieviering. Deze kan men beluisteren via www.12apostelen.nl/index.php/kerk-radio-kijenborg.

Barchkerk
Iedere zondagmorgen om 10.00 uur wordt er door Protestantse Gemeente in Barchem in de Barchkerk een kerkdienst zonder gemeenteleden verzorgd. Deze is via de website www.kerkbarchem.nl te volgen. In de regel zal pastor Jan Leijenhorst, samen met de organist (meestal Douwe Mik) en een ouderling en diaken van dienst en en een vrijwilliger die de kerk-tv bedient, de viering verzorgen.

Ds. Dick Juijn, met op de rug gezien (v.l.n.r.) Jan Zemmelink, Gerrie van der Horst en Joke Cornelissen in een verder lege Dorpskerk. Foto: Jan Hendriksen